0
0
0
s2sdefault

Hoe gladder een oppervlak, hoe minder vervuiling er aan blijft plakken en hoe minder water er nodig is voor het reinigen. Dit inzicht was de leidraad van onderzoekers van de Amerikaanse Penn State University bij het ontwikkelen van een coating voor toiletten. Deze is zo glad, dat er de helft minder water nodig is om de toiletpotten te spoelen.

De coating, bekend onder de naam Liquid-Entrenched Smooth Surface ofwel LESS, bestaat uit twee componenten. De eerste bestaat uit een laag deeltjes met een grootte van een miljoenste van de dikte van een menselijke haar. Deze vormt een zeer gladde waterafstotende laag. De tweede laag draagt er toe bij dat het oppervlak nog gladder wordt.

Behalve dat dit bijdraagt tot minder zichtbare vervuiling die blijft plakken, is er ook een positief effect op de microbiologische verontreiniging, aldus de producent. Ook bacteriën blijken zich moeilijk te kunnen hechten op LESS.

De coating kan zo'n vijfhonderd keer doorspoelen doorstaan. Daarna moet een nieuwe laag LESS worden aangebracht. Dit kan binnen vijf minuten gebeuren. De tijd die dit kost wordt ruimschoots goedgemaakt doordat schoonmakers veel minder tijd nodig zullen hebben voor het reinigen van de toiletpotten.

Penn State University heeft de startup spotLESS Materials opgericht. Dit bedrijf brengt de coating sinds enkele weken op de markt.