secundair logo knw 1

Foto Tim Mossholder Unsplash

Hoe gladder een oppervlak, hoe minder vervuiling er aan blijft plakken en hoe minder water er nodig is voor het reinigen. Dit inzicht was de leidraad van onderzoekers van de Amerikaanse Penn State University bij het ontwikkelen van een coating voor toiletten. Deze is zo glad, dat er de helft minder water nodig is om de toiletpotten te spoelen.

De coating, bekend onder de naam Liquid-Entrenched Smooth Surface ofwel LESS, bestaat uit twee componenten. De eerste bestaat uit een laag deeltjes met een grootte van een miljoenste van de dikte van een menselijke haar. Deze vormt een zeer gladde waterafstotende laag. De tweede laag draagt er toe bij dat het oppervlak nog gladder wordt.

Behalve dat dit bijdraagt tot minder zichtbare vervuiling die blijft plakken, is er ook een positief effect op de microbiologische verontreiniging, aldus de producent. Ook bacteriën blijken zich moeilijk te kunnen hechten op LESS.

De coating kan zo'n vijfhonderd keer doorspoelen doorstaan. Daarna moet een nieuwe laag LESS worden aangebracht. Dit kan binnen vijf minuten gebeuren. De tijd die dit kost wordt ruimschoots goedgemaakt doordat schoonmakers veel minder tijd nodig zullen hebben voor het reinigen van de toiletpotten.

Penn State University heeft de startup spotLESS Materials opgericht. Dit bedrijf brengt de coating sinds enkele weken op de markt.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…