secundair logo knw 1

Cellvation gaat op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Leidsche Rijn een installatie bouwen die cellulose uit het afvalwater terugwint. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden tekende vorige week een overeenkomst met het bedrijf.

Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Leidsche Rijn is in 2020 een fijnzeefinstallatie geïnstalleerd, waarmee cellulosevezels uit het afvalwater wordt gefilterd. Cellvation, een joint venture van Recell Group (Leeuwarden) and CirTec (Purmerend), heeft CellPro ontwikkeld, een proces dat de cellulosevezels uit zeefgoed kan opwerken tot de grondstof Recell.

De grondstof kan worden gebruikt voor het maken van oeverbeschoeiing, gevelbekleding, verkeersborden en andere materialen. Los daarvan is met wegenbouwer KWS een overeenkomst gesloten om de grondstof te verwerken in asfalt.

Om de cellulosevezels om te zetten in Recell wordt een nieuwe installatie gebouwd bij de rwzi Leidsche Rijn. De gewonnen cellulose wordt gedroogd en gehygiëniseerd. Verwacht wordt dat hier jaarlijks 700 ton van de grondstof kan worden geproduceerd. Het is de bedoeling dat de installatie in het najaar van 2023 wordt opgeleverd.

 

LEES OOK
H2O Techniek: WEX-award voor circulaire cellulosetechnologie van CirTec

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…