Cellvation gaat op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Leidsche Rijn een installatie bouwen die cellulose uit het afvalwater terugwint. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden tekende vorige week een overeenkomst met het bedrijf.
Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Leidsche Rijn is in 2020 een fijnzeefinstallatie geïnstalleerd, waarmee cellulosevezels uit het afvalwater wordt gefilterd. Cellvation, een joint venture van Recell Group (Leeuwarden) and CirTec (Purmerend), heeft CellPro ontwikkeld, een proces dat de cellulosevezels uit zeefgoed kan opwerken tot de grondstof Recell.
De grondstof kan worden gebruikt voor het maken van oeverbeschoeiing, gevelbekleding, verkeersborden en andere materialen. Los daarvan is met wegenbouwer KWS een overeenkomst gesloten om de grondstof te verwerken in asfalt.
Om de cellulosevezels om te zetten in Recell wordt een nieuwe installatie gebouwd bij de rwzi Leidsche Rijn. De gewonnen cellulose wordt gedroogd en gehygiëniseerd. Verwacht wordt dat hier jaarlijks 700 ton van de grondstof kan worden geproduceerd. Het is de bedoeling dat de installatie in het najaar van 2023 wordt opgeleverd.
LEES OOK
H2O Techniek: WEX-award voor circulaire cellulosetechnologie van CirTec
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?