secundair logo knw 1

Visualisatie van het HDSR-bedrijfsgebouw in De Meern met de innovatieve gevelpanelen I beeld: Schoots Architecten, HDSR

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), het bedrijf NPSP en Schoots Architecten hebben gevelpanelen ontwikkeld die gemaakt zijn van cellulose uit rioolwater. De gevel van een bedrijfsgebouw van HDSR in De Meern wordt hiermee als eerste bekleed.

Jaarlijks spoelen Nederlanders ongeveer 180.000 ton wc-papier door het toilet. Hierin zit cellulose. Deze waardevolle biologische grondstof kan op een rioolwaterzuivering worden herwonnen vanuit het zeefgoed dat overblijft na het zeven van het afvalwater.

Dit heeft volgens Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden meerdere voordelen. De celluloseterugwinning voorkomt het kappen van extra bomen (cellulose wordt gewonnen uit bomen en planten). Ook wordt energie bespaard en de CO2-uitstoot verminderd.

HDSR zet al langer in op deze vorm van het benutten van reststoffen uit de rioolwaterzuivering. Op de rioolwaterzuivering Leidsche Rijn in Utrecht werd in oktober 2023 de eerste Nederlandse installatie voor hergebruik van cellulose uit afvalwater geopend. Hierbij werd in eerste instantie vooral gemikt op de toepassing van cellulose als nieuwe grondstof voor asfalt in wegen en voor oeverbeschoeiing.

Sterk en vormvast gevelpaneel
Nu is weer sprake van een primeur. Met de bij HDSR teruggewonnen cellulose ontwikkelde het Delftse, in biocomposieten gespecialiseerde bedrijf NPSP een sterk en vormvast gevelpaneel. “Het paneel is bestand tegen UV-straling en andere weersinvloeden en heeft een verwachte levensduur van minimaal 50 jaar”, meldt het hoogheemraadschap in een toelichting.

Het in Amersfoort gevestigde bureau Schoots Architecten zorgde voor het ontwerp. Dit voldoet aan strenge bouwtechnische eisen en toont volgens het waterschap ook de esthetische mogelijkheden.

Een HDSR-pand in De Meern wordt nu als eerste bekleed met de innovatieve gevelpanelen. Er is zeefgoed van 2.000 rollen wc-papier nodig voor de 200 vierkante meter grote gevel. “Hiermee wordt 10 ton (75 procent) CO2-uitstoot bespaard ten opzichte van een bakstenen gevel. Dit komt neer op het behoud van 10 bomen.”

Praktijkvoorbeeld voor marktpartijen
Deze verduurzaming van het bedrijfsgebouw ziet HDSR ook als een praktijkvoorbeeld voor de markt. Hoogheemraad Nanda van Zoelen: “Met de drie partijen hebben we een duurzaam, technisch hoogstaand bouwproduct ontwikkeld. We nodigen projectontwikkelaars en bouwbedrijven van harte uit om met ons te bespreken hoe zij dit product kunnen gaan gebruiken.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.
Mooie putdeksels!! Ik zou er graag 1 kopen. Is dat mogelijk? Met vr.gr. Mevr M. Pennings