BubbleFlush heeft de WIS Award 2024 gewonnen. Het concept - met imploderende bubbels worden toiletten duurzaam gereinigd - won tijdens de finale van de verkiezing zowel de publieks- als de juryprijs.
De WIS Award is de tweejaarlijkse prijs van netwerkorganisatie Water Alliance voor de beste innovatie in de watertechnologie. Deze week werd de finale gehouden tijdens tijdens de European Water Technology Week in Leeuwarden.
De winnende techniek is een productie van het bedrijf TranZero uit Zoetermeer, een initiatief van de ondernemers Dennis Luiten en Hidde Reitsma.
“Met de BubbleFlush willen we de schoonmaakindustrie transformeren naar een ecologisch verantwoorde manier van toiletreiniging”, zegt Luiten, die tijdens de finale met een sprankelende pitch het publiek snel voor zich wist te winnen. “Jaarlijks worden er miljarden liters chloor en andere schadelijke schoonmaakmiddelen geproduceerd, die via het toilet in de natuur belanden. Met de BubbleFlush is dat niet meer nodig.”
De BubbleFlush is een apparaat in de vorm van een soort kruimeldief. “De BubbleFlush maakt gebruik van een eeuwenoud krachtig natuurverschijnsel: cavitatie. Imploderende bubbels die alle vuil- en kalkaanslag effectief verwijderen”, aldus Luiten.
Vooralsnog richt het bedrijf zich met de innvoatie op de schoonmaakbranche en aanverwante bedrijven in Nederland, maar ook in andere landen. “Dat is dus een B2B-benadering, mogelijk dat we ons later ook op de particuliere markt kunnen storten.”
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.