secundair logo knw 1

Zet een wasmachine op een platform, laat het water na een wasbeurt door een reinigend filtersysteem lopen zodat vuil en microplastics worden verwijderd en je hebt water dat niet hoeft te waren afgevoerd maar geschikt is voor hergebruik. Met dat concept is de twintigjarige student Joe Baker van Coventry University in Engeland winnaar geworden in de Planet-categorie van DesignSpark's People Planet Product-wedstrijd.

Joe Baker 180 vk Joe BakerHet concept van Baker maakt deel uit van het Britse Washing Machine Project om low-tech wasmachines toegankelijk te maken voor gemeenschappen met lage inkomens en beperkte toegang tot water en elektriciteit.

Doel van het project is om de last van het wassen van kleding in ontwikkelingslanden te verlichten. Dat wordt in landen als India nog veelvuldig met de hand gedaan, een vermoeiende en inefficiënte manier die structureel veel tijd vergt. Met machinewassen winnen mensen tijd die ze kunnen besteden aan zaken als onderwijs, zo is het idee achter het project. Het ontwerp van Baker dat voorziet in hergebruik van het waswater maakt de inzet van de low-tech wasmachines duurzamer.

Baker heeft na het winnen van de prijs in de Planet categorie, hij was de enige Europese winnaar, de ambitie om in het komende semester een prototype van zijn ontwerp te ontwikkelen. De 1.000 pond die is verbonden aan de prijs wil hij daarvoor gebruiken. Uiteindelijk wil Baker met een eigen bedrijf het concept in de markt zetten in een poging om zowel mensen als de planeet te helpen.

Baker: "Ik heb me altijd al willen verdiepen in humanitaire en duurzame engineering, dus dit project sprak me erg aan omdat het me de kans bood om echt iets te betekenen voor het leven van mensen en bij te dragen aan een concept dat een alledaagse noodzaak als kleding wassen veel duurzamer kan maken."

 

MEER INFORMATIE
The washing machine project

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.