secundair logo knw 1

Zet een wasmachine op een platform, laat het water na een wasbeurt door een reinigend filtersysteem lopen zodat vuil en microplastics worden verwijderd en je hebt water dat niet hoeft te waren afgevoerd maar geschikt is voor hergebruik. Met dat concept is de twintigjarige student Joe Baker van Coventry University in Engeland winnaar geworden in de Planet-categorie van DesignSpark's People Planet Product-wedstrijd.

Joe Baker 180 vk Joe BakerHet concept van Baker maakt deel uit van het Britse Washing Machine Project om low-tech wasmachines toegankelijk te maken voor gemeenschappen met lage inkomens en beperkte toegang tot water en elektriciteit.

Doel van het project is om de last van het wassen van kleding in ontwikkelingslanden te verlichten. Dat wordt in landen als India nog veelvuldig met de hand gedaan, een vermoeiende en inefficiënte manier die structureel veel tijd vergt. Met machinewassen winnen mensen tijd die ze kunnen besteden aan zaken als onderwijs, zo is het idee achter het project. Het ontwerp van Baker dat voorziet in hergebruik van het waswater maakt de inzet van de low-tech wasmachines duurzamer.

Baker heeft na het winnen van de prijs in de Planet categorie, hij was de enige Europese winnaar, de ambitie om in het komende semester een prototype van zijn ontwerp te ontwikkelen. De 1.000 pond die is verbonden aan de prijs wil hij daarvoor gebruiken. Uiteindelijk wil Baker met een eigen bedrijf het concept in de markt zetten in een poging om zowel mensen als de planeet te helpen.

Baker: "Ik heb me altijd al willen verdiepen in humanitaire en duurzame engineering, dus dit project sprak me erg aan omdat het me de kans bood om echt iets te betekenen voor het leven van mensen en bij te dragen aan een concept dat een alledaagse noodzaak als kleding wassen veel duurzamer kan maken."

 

MEER INFORMATIE
The washing machine project

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.