secundair logo knw 1

Aardappelverwerker Agristo wil in de fritesfabriek in Tilburg proceswater gaan hergebruiken. Daartoe gaat het een samenwerkingsverband aan met waterbedrijf Brabant Water. 

In de Tilburgse vestiging van Agristo wordt diepgevroren friet geproduceerd. In het productieproces gebruikt de aardappelverwerker veel water voor wassen, verhitting en transport in de fabriek. Het proceswater zet de aardappelverwerker in een eigen waterzuiveringsinstallatie om in biogas, dat wordt gebruikt in het productieproces en waarmee het bedrijf in 10 procent van de eigen energiebehoefte voorziet.

Hannelore Raes Hannelore Raes Daarnaast wordt er ingezet op vermindering van watergebruik, wat erin heeft geresulteerd, aldus het bedrijf, dat het gebruik van water ten opzichte van 2017 met 8 procent is verlaagd. De volgende stap is hergebruik van water in een deel van de processen. “We hebben de afgelopen jaren met grote droogte en dreigende tekorten te maken gehad”, zegt ceo Hannelore Raes van Agristo, die daarbij ook doelt op de teelt van de aardappelen door akkerbouwers. “Agristo trekt zich dat aan.”

WaterScan
Met inbreng van Brabant Water wil de aardappelverwerker nu de hergebruikdoelstelling gaan realiseren. Het waterbedrijf zal met een WaterScan de waterstromen en gebruikte technieken in de Tilburgse fritesfabriek in kaart brengen. Vervolgens wordt advies gegeven over mogelijkheden om meer water te besparen en opnieuw te gebruiken.

Rob van Dongen 180 vk Rob van DongenBrabant Water hoopt hiermee ook andere zakelijke (groot)verbruikers te inspireren om slimmer om te gaan met hun waterafname. “Met bevolkingsgroei en klimaatverandering stijgt de vraag naar drinkwater in rap tempo, terwijl het aanbod steeds onzekerder wordt. Dit betekent dat iedereen moet inzetten op waterbesparing. De industrie heeft hier óók een verantwoordelijkheid in, en die start bij inzicht verkrijgen in je eigen waterstromen”, zegt directeur Rob van Dongen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John