secundair logo knw 1

Aardappelverwerker Agristo wil in de fritesfabriek in Tilburg proceswater gaan hergebruiken. Daartoe gaat het een samenwerkingsverband aan met waterbedrijf Brabant Water. 

In de Tilburgse vestiging van Agristo wordt diepgevroren friet geproduceerd. In het productieproces gebruikt de aardappelverwerker veel water voor wassen, verhitting en transport in de fabriek. Het proceswater zet de aardappelverwerker in een eigen waterzuiveringsinstallatie om in biogas, dat wordt gebruikt in het productieproces en waarmee het bedrijf in 10 procent van de eigen energiebehoefte voorziet.

Hannelore Raes Hannelore Raes Daarnaast wordt er ingezet op vermindering van watergebruik, wat erin heeft geresulteerd, aldus het bedrijf, dat het gebruik van water ten opzichte van 2017 met 8 procent is verlaagd. De volgende stap is hergebruik van water in een deel van de processen. “We hebben de afgelopen jaren met grote droogte en dreigende tekorten te maken gehad”, zegt ceo Hannelore Raes van Agristo, die daarbij ook doelt op de teelt van de aardappelen door akkerbouwers. “Agristo trekt zich dat aan.”

WaterScan
Met inbreng van Brabant Water wil de aardappelverwerker nu de hergebruikdoelstelling gaan realiseren. Het waterbedrijf zal met een WaterScan de waterstromen en gebruikte technieken in de Tilburgse fritesfabriek in kaart brengen. Vervolgens wordt advies gegeven over mogelijkheden om meer water te besparen en opnieuw te gebruiken.

Rob van Dongen 180 vk Rob van DongenBrabant Water hoopt hiermee ook andere zakelijke (groot)verbruikers te inspireren om slimmer om te gaan met hun waterafname. “Met bevolkingsgroei en klimaatverandering stijgt de vraag naar drinkwater in rap tempo, terwijl het aanbod steeds onzekerder wordt. Dit betekent dat iedereen moet inzetten op waterbesparing. De industrie heeft hier óók een verantwoordelijkheid in, en die start bij inzicht verkrijgen in je eigen waterstromen”, zegt directeur Rob van Dongen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.