secundair logo knw 1

De bouw van de slibkoekoverslag op rwzi Garmerwolde | Foto Waterschap Noorderzijlvest

Op de rioolzuiveringsinstallatie in Garmerwolde is Waterschap Noorderzijlvest begonnen met de bouw van een nieuwe slibkoekoverslag. Voor het opslaan van de slibkoek op de rwzi en transport naar de verwerkingsinstallatie in Delfzijl, is het nodig om een nieuwe overslag te plaatsen.

In Garmerwolde staat de grootste afvalwaterzuiveringsinstallatie van het Noord-Nederland. De rwzi is de centrale verwerkingslocatie voor het zuiveringsslib van Waterschap Noorderzijlvest en Waterschap Hunze & Aa’s. In de centrale installatie wordt het slib ontdaan van water.

Na ontwatering ontstaat slibkoek. Voor het opslaan van deze koek zijn nieuwe torensilo’s nodig. Installatiebouwer Jansen en Heuning realiseert de nieuwe slibkoekoverslag, nadat het bedrijf eerst een tijdelijke voorziening heeft gebouwd.

De nieuwe installatie, waarvoor het algemeen bestuur van Noorderzijlvest een krediet van 11,3 miljoen euro vrij heeft gemaakt, komt op de plek van de oude, die wordt gesloopt voor mogelijk hergebruik. Ook de materialen voor de nieuwe slibkoekoverslag zijn later opnieuw te gebruiken, schrijft Noorderzijlvest.

De nieuwe slibkoekoverslag zorgt voor een reductie van energieverbruik van ongeveer 30 procent ten opzichte van de huidige installatie. Door een grotere inhoud van de trailervrachtwagens wordt het aantal transportbewegingen gehalveerd, stelt Noorderzijlvest.

De slibkoek wordt met trailervrachtwagens afgevoerd naar de locatie van Slibverwerking Noord Oost Nederland (SNON) in Delfzijl voor de eindverwerking van het slib (drogen en verbranden). In deze installatie wordt naast het slib van Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s ook het slib van Waterschap Drents Overijsselse Delta verwerkt.

In 2021 sloot SNON, een samenwerking van GMB BioEnergie Zutphen en EEW Energy from Waste Delfzijl, een overeenkomst met de drie waterschappen voor de slibverwerking voor de duur van 20 jaar. Toen is ook contractueel vastgelegd dat voor oktober 2024 een nieuwe slibkoekoverslag op de rwzi in Garmerwolde in gebruik wordt genomen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/