secundair logo knw 1

Pilotopstelling met borstelcentrifuge bij rwzi Zwanenburg (bron: onderzoeksrapport)

De eerste resultaten met de inzet van een borstelcentrifuge bij slibontwatering zijn veelbelovend, blijkt uit een onderzoek in opdracht van het kenniscentrum STOWA en het Hoogheemraadschap van Rijnland. Bij deze duurzame techniek worden geen chemicaliën gebruikt.

De borstelcentrifuge is een nieuwe techniek voor het ontwateren van zuiveringsslib die in Nederland is ontwikkeld. Het apparaat bestaat hoofdzakelijk uit een verticale trommel en een borstel die met grote snelheid ronddraaien. De werking van de borstelcentrifuge berust enerzijds op centrifugaalkracht en anderzijds op het principe dat het slib tussen de haren van de borstel weinig stroming vertoont, hetgeen de effectiviteit van de afscheiding ten goede komt.

Bij de centrifuges en zeefbandpersen die nu doorgaans worden ingezet, wordt polymeer gebruikt. Bij de borstelcentrifuge is dat niet nodig. Daarom zijn opslag van polymeer en een doseerinstallatie niet meer noodzakelijk. Dit opent de deur naar slibontwatering op kleinere rioolwaterzuiveringen.

STOWA en het Hoogheemraadschap van Rijnland hebben onderzoek laten doen naar deze techniek bij de rioolwaterzuiveringsinstallaties van Haarlem Waarderpolder en Zwanenburg. Nadat al in 2013 een klein type borstelcentrifuge werd getest, is vorig jaar bij rwzi Zwanenburg een full scale duurtest met het grotere type RBS-500 uitgevoerd. De resultaten daarvan zijn positief, aldus het door advies- en ingenieursbureau Tauw opgestelde onderzoeksrapport.

Na enkele aanpassingen is de borstelcentrifuge goed in staat gebleken om onder toezicht volautomatisch spuislib van de rwzi Zwanenburg te ontwateren. Het droge stofgehalte lag gemiddeld op ongeveer 14 procent. Bij rwzi Haarlem Waarderpolder is het ontwateren van vezelrijk vergist slib onderzocht. Daar is het droge stofgehalte door de bank genomen zo’n 19 procent.

STOWA-directeur Joost Buntsma stelt in het voorwoord van het onderzoeksrapport dat de borstelcentrifuge een veelbelovende techniek is voor de ontwatering van zuiveringsslib. Hij noemt diverse voordelen: er hoeven geen chemicaliën te worden toegevoegd en de techniek is toepasbaar op kleinere rwzi’s, verbruikt minder energie en is ook nog eens goedkoper dan de huidige technieken. “Wel moeten er nog optimalisaties doorgevoerd worden om de borstelcentrifuge stand alone te kunnen laten draaien. Een vervolgduurtest met een aangepaste borstelcentrifuge is daarom voorzien.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):