secundair logo knw 1

Bierbrouwer Grolsch gaat biogas afkomstig uit de eigen afvalwaterzuivering opwerken tot groengas. Het gaat om jaarlijks 1 miljoen kubieke meter, dat geleverd gaat worden aan het regionale gasnet. 

Grolsch heeft de ambitie om in 2025 volledig klimaatneutraal te zijn. Die doelstelling wordt onder meer ingevuld met warm water dat Twence, afvalverwerker en producent van duurzame energie en grondstoffen in Oost-Nederland, gaat leveren via een nog aan te leggen ondergrondse leiding. Het water van Twence, verwarmd door een biomassa-energiecentrale, voorziet in twee derde van de warmtevraag van de bierbrouwer in Enschede. 

Door deze warmtelevering kan het biogas uit de eigen afvalwaterzuivering niet meer direct worden ingezet voor de eigen warmtevraag, stelt de bierbrouwer. Daarom kiest het bedrijf ervoor om geproduceerde biogas als onderdeel van de eigen energietransitie, op te werken tot groengas. “Groen gas is een duurzame, bewezen efficiënte toepassing.”

Voor de groengasproductie wordt een nieuwe installatie gebouwd op het terrein van de brouwerij. Die wordt gerealiseerd door het bio-energiebedrijf HoSt uit Enschede, dat eigenaar blijft van de opwerkinstallatie. Daarin wordt het biogas door middel van membraantechnologie opgewerkt tot groengas. 

De bierbrouwer spreekt de verwachting uit dat het groengas vanaf het derde kwartaal 2022 wordt geleverd aan het net. Met de 1 miljoen kubieke meter kunnen 700 Twentse huishoudens jaarrond van gas worden voorzien, aldus de bierbrouwer.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.