secundair logo knw 1

Zuiveringsinstallatie Dassenveld | Foto Colruyt

Afgelopen zomermanden bespaarde het Belgische retailconcern Colruyt 8000 m³ water op de afname van leidingwater door hergebruik van regen- en afvalwater. De besparing schrijft het bedrijf toe aan de nieuwe zuiveringsinstallatie op de vestiging in Halle waarmee eigen afvalwater wordt gezuiverd voor hergebruik als proceswater en drinkwater. Daarnaast profiteert het bedrijf van een recent vergroot regenwaterbekken. Het concern wil dat in 2025 zijn watergebruik voor de helft afkomstig is van regen- en afvalwater.

De Colruyt Group is onder meer actief in groothandel en retail met supermarkten in België, Luxemburg en Frankrijk. Het concern wil de afname van leidingwater zoveel mogelijk terugbrengen. Het uiteindelijke doel is, zo staat geschreven in het jaarverslag 2021, het sluiten van de waterkringloop. De lozing op het riool moet naar nul.

Met de inzet op circulair gebruik van water speelt het bedrijf in op de opgave om het gebruik van (grond)water terug te brengen. Minstens zo belangrijk is dat hergebruik de bedrijfskosten drukt wat moet bijdragen aan scherpe productprijzen in de winkels, een belangrijk kenmerk van de supermarktformule van prijsvechter Colruyt (‘De laagste prijs, voor elk product, op elk moment’).

Eind 2021 nam het bedrijf een nieuwe waterzuiveringsinstallatie op het distributiecentrum Dassenveld in Halle in gebruik. Watertechnologiebedrijf Waterleau installeerde de installatie, die via het digitale platform Smartlab wordt gemonitord door het waterbedrijf. Afgelopen zomer (juli, augustus) bespaarde de retailer 8000 m³ water door de nieuwe installatie, zo laat het in een persverklaring weten.

De zuiveringsinstallatie zuivert industrieel en sanitair afvalwater voor drie Colruytlocaties in Halle: het distributiecentrum Dassenveld, hoofdkantoor Wilgenveld, en de kantoren en magazijnen op de locatie in Elbeek. De installatie zet jaarlijks 90.000 m3 afvalwater om in 81.000 m3 proceswater.

Ongebruikte tunnel
Op de locatie in Halle werd ook de capaciteit van het waterbekken voor de opvang van regenwater meer dan verdubbeld tot 9.500 m3; een nieuwe maar ongebruikte tunnel voor geautomatiseerd transport onder Colruyts distributiecentrum in Halle werd omgebouwd tot regenwaterbuffer. Het water uit het waterbekken wordt gezuiverd door onder meer een zand- en UV-filter en wordt vervolgens gebruikt voor de koelsystemen en de sanitaire voorzieningen.

Colruyt koos ervoor om het zuiveringsproces op één locatie te concentreren. Het gaat ook om de aanleg van ondergrondse en bovengrondse dubbele waterleidingen: afvalwater in de ene en gezuiverd water in de andere richting, aldus de persverklaring. Het hoofdkantoor dat op ongeveer 1,2 km van de fabriek ligt, werd eerst op de zuivering aangesloten, gevolgd door de locatie in Elbeek. Ook de distributiegebouwen van de nabijgelegen locatie Hellebroek worden aangesloten, de leidingen hiervoor worden geïnstalleerd.

Drinkwater
In 2021 was 33,37 procent van het totale waterverbruik afkomstig van het regen- en afvalwater, zegt Victor De Meester, Hoofd Leefmilieu bij Colruyt Group. In 2025 moet dat 50 procent zijn. Aan die doelstelling draagt ook het waterhergebruik op de vleesverwerkingslocatie Fine Food Meat bij. “In 2021 produceerden we maar liefst 101.943 m3 drinkwater uit afvalwater van onze vleestak Fine Food Meat. Goed voor een recuperatiegraad van 56 procent”, stelt De Meester. Bij Fine Food Meat gaat een deel van het opgevangen regenwater naar de sanitaire voorzieningen en wordt een deel opgewaardeerd tot drinkwater. “In 2021 hebben we 7.732 m3 regenwater gezuiverd via het PURA-proces (PUrification of RAinwater).”

Het duurzame watergebruik dat Colruyt nastreeft, wordt ook ingevuld met, aldus het jaarverslag, ‘waterdoorlatende verhardingen en boven- en ondergrondse systemen zoals wadi’s, infiltratiegrachten en -putten om het hemelwater in de grond te laten infiltreren’. “Enkel als de ondergrond het niet toelaat om te infiltreren, bufferen we tijdens piekperiodes het water op eigen terrein om het later vertraagd te lozen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@SebastiaanDat is een goede vraag als we het over de waterkwaliteit van rivieren hebben, maar in dit project zijn vooral kleine watertjes gemeten. Dat komt niet uit het buitenland, dus daar zullen we echt zelf mee aan de slag moeten!
Bijzonder. Veel waterschappen spreken nog van ‘aan en afhaakproblematiek’ waarbij de zorg juist is voor afhakende bedrijven, lees verminderde heffingsopbrengsten.
Natuurlijk is het slim als bedrijven afhaken, met duurzamere zuivering, eventueel gevolgd tot eigen directe lozing in gebied, en vervolgens tot eigen waterhergebruik. Prima.
Maar aub geen dogma. We spreken nog steeds over stedelijk afvalwater, waarbij het bedrijfswater zeker af en toe een waardevolle bijdrage is in de gehele keten.
In @KNW, @skiw, @vemw @dbc verband nog maar eens over spreken.
Reintje Paijmans Kriens Waterschapsverkiezingen: apart of niet?
"Kennis van Waterbeheer" en "Provinciaal bestuur"  voor een groot deel van onze bevolking, is naar mijn ervaring heel gering. De situatie  is per provincie ook geheel anders. Of je nu in Zuid-Holland woont of in Drenthe: water aanvoer, afvoer  en tekort zijn niet met elkaar te vergelijken. De grenzen vallen niet samen. 
Ik heb als geograaf ook veel te maken gehad met wat dat voor problemen voor de bevolking, stadsbesturen en waterschappen veroorzaakte. Stadsbesturen hebben, zeker in de huidige tijd, andere, grotere problemen op hun agenda staan. Op welke manier moet, kan betere voorlichting opgelost worden? Ik heb lezingen gegeven, excursies georganiseerd, bestuursleden van de waterschappen daarbij uitgenodigd en wat ik ook erg belangrijk vind, aan het voortgezet onderwijs voorlichting, onderwijs gegeven. Bij excursies vroeg ik aan de ouders van de leerlingen of zij "mee wilden helpen" met vervoer, eten, geld ophalen voor de bijkomende kosten. Vaak meldden meer ouders zich aan dan eigenlijk nodig was, maar dat had voor de waterschappen in velerlei opzicht positieve gevolgen.
"Samenwerking", overleg met de landen waar de rivieren ontstaan en door stromen, afspreken hoeveel water ieder land wil, kan, mag gebruiken, afvoeren, dat zijn problemen, die nauwelijks bekend zijn bij de bevolking.
Ik hoop dat dit soort onderwerpen net zo belangrijk worden gevonden als problemen met  auto rijden, parkeren en boodschappen doen.
Ik wens Nederland veel succes.
Wat ik vooral interessant vind in dit artikel, is de min of meer terloopse opmerking dat het verlagen van de druk leidt tot een lager watergebruik. Ik ben erg benieuwd om hoeveel water het kan gaan als de waterdruk in heel Nederland wordt teruggebracht. 

Nu hopen dat het niet bij een oproep blijft, maar er ook gehoor aan wordt gegeven, duidelijk, ZO duidelijk een goede zaak.