Ingenieursbedrijf Aveco de Bondt en het Griekse WINGS ICT Solutions hebben de nieuwe Nederlandse joint venture diTTo opgericht. Het bedrijf richt zich op het ontwikkelen van digital twins voor de Europese watersector.

Management diTTo

Vera Stavroulaki, Maarten Kuiper en Christos Makropoulos vormen samen het dagelijks management van diTTo, dat haar hoofdvestiging in Amstelveen heeft. DiTTo ontwikkelt methodes en technieken voor het maken van digital twins en ondersteunt organisaties om ze stap voor stap te implementeren, aldus een persverklaring.

Digital twins zijn digitale kopieën van bijvoorbeeld keringen, sluizen, gemalen, zuiveringen en watersystemen. Ze ‘bewegen mee’ met de fysieke realiteit en maken een proces van continue verbetering mogelijk. Zo is het met digitale kopieën mogelijk om waterinfrastructuur op een efficiëntere wijze te ontwikkelen, te bouwen, te monitoren en (preventief) te onderhouden. Dat draagt bij aan de betrouwbaarheid van watersystemen, verlengt de levensduur van objecten en zorgt voor grote besparingen, aldus diTTo.

Met de deelname aan de joint venture breidt Aveco de Bondt haar activiteiten uit op het terrein van waterveiligheid, waterbeschikbaarheid en klimaatadaptatie, met de Nederlandse markt als innovatiemotor. Het Griekse bedrijf WINGS ICT Solutions brengt binnen diTTo kennis en kunde in op het gebied van software en hardware, Internet of Things, draadloze 5G-netwerken, Artificial Intelligence en Augmented Reality.

De nieuwe joint venture werkt momenteel aan een digital twin-benadering van één van Nederlands belangrijkste keringen: de Maeslantkering. “Het doel daarbij is om onderhoudswerkzaamheden aan de kering te optimaliseren.” Ook ontwikkelt diTTo digital twins voor drainage-infiltratiesystemen en een zuivering.