secundair logo knw 1

Zuhal Demir neemt de groengasinstallatie in gebruik | Foto Frederik Beyens

Het Vlaamse waterzuiveringsbedrijf Aquafin heeft op de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Antwerpen de groengasinstallatie officieel in gebruik genomen. Het is de eerste installatie in België die biogas uit zuiveringsslib opwerkt tot groengas.

De opwerkingsunit is geleverd door Bright Biomethane. Het Nederlandse bedrijf heeft op de zuivering aan het Kielsbroek in Antwerpen-Zuid de PurePac Compact biogasopwerker geïnstalleerd.

De opwerking gebeurt in verschillende stappen, zo schetst Aquafin. In eerste instantie wordt het biogas afgekoeld en het vocht onttrokken. Nadien volgt een zuivering met actiefkoolfilters. De methaan- en CO2-componenten worden tot slot van elkaar gescheiden met een membraansysteem zodat er enkel hoogwaardig biomethaan overblijft.

Het groengas wordt geleverd aan het aardgasnet. De lokale productie van groene energie wordt toegejuicht door de Vlaamse minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir. Zij nam gisteren de installatie, die met subsidie van de overheid is gerealiseerd, officieel in gebruik. “Biomethaanproductie is nog in volle ontwikkeling, maar we hebben de vaste ambitie om op dat elan door te gaan.”

Aquafin heeft nog vijf andere locaties die in aanmerking komen voor de productie van biomethaan, zegt Christel Van Moer, projectmanager Innovatie bij het waterzuiverignsbedrijf. "Maar eerst willen we de werking van deze pilootinstallatie en het businessmodel dat we er rond bouwden, evalueren.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.