secundair logo knw 1

Zuhal Demir neemt de groengasinstallatie in gebruik | Foto Frederik Beyens

Het Vlaamse waterzuiveringsbedrijf Aquafin heeft op de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Antwerpen de groengasinstallatie officieel in gebruik genomen. Het is de eerste installatie in België die biogas uit zuiveringsslib opwerkt tot groengas.

De opwerkingsunit is geleverd door Bright Biomethane. Het Nederlandse bedrijf heeft op de zuivering aan het Kielsbroek in Antwerpen-Zuid de PurePac Compact biogasopwerker geïnstalleerd.

De opwerking gebeurt in verschillende stappen, zo schetst Aquafin. In eerste instantie wordt het biogas afgekoeld en het vocht onttrokken. Nadien volgt een zuivering met actiefkoolfilters. De methaan- en CO2-componenten worden tot slot van elkaar gescheiden met een membraansysteem zodat er enkel hoogwaardig biomethaan overblijft.

Het groengas wordt geleverd aan het aardgasnet. De lokale productie van groene energie wordt toegejuicht door de Vlaamse minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir. Zij nam gisteren de installatie, die met subsidie van de overheid is gerealiseerd, officieel in gebruik. “Biomethaanproductie is nog in volle ontwikkeling, maar we hebben de vaste ambitie om op dat elan door te gaan.”

Aquafin heeft nog vijf andere locaties die in aanmerking komen voor de productie van biomethaan, zegt Christel Van Moer, projectmanager Innovatie bij het waterzuiverignsbedrijf. "Maar eerst willen we de werking van deze pilootinstallatie en het businessmodel dat we er rond bouwden, evalueren.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.
Duidelijk verhaal Marjolijn