secundair logo knw 1

Illustratie Monovergister| Beeld Aquafin

Waterzuiveringsbedrijf Aquafin bouwt op locatie van staalproducent ArcelorMittal in de haven van Gent een installatie die uit zuiveringsslib biogas gaat produceren. Ook wordt ingezet op terugwinnen van fosfor. Aquafin investeert 75 miljoen euro in de installatie die in 2026 operationeel moet zijn.

In de installatie wordt alleen slib verwerkt. De monovergister gaat tweederde van het slib verwerken dat afkomstig is van de ruim 300 afvalwaterzuiveringen die Aquafin in Vlaanderen beheert.

ArcelorMitta neemt 100 procent van de energie af die de slibverwerkingsinstallatie gaat leveren. Aquafin verwacht voorts jaarlijks 2.000 ton pure fosfor te gaan produceren. Door te kiezen voor monoverwerking, kan fosfor efficiënter worden teruggewonnen uit slib, aldus het waterzuiveringsbedrijf. Fosfor is een grondstof voor kunstmest.

Het consortium dat wordt gevormd door bouwbedrijf Besix en de afvalverwerker Indaver gaat de installatie bouwen en op basis van het DBFMO-contract ook exploiteren tot 2046.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.
Geweldig resultaat. Draagt mijn handelen bij aan een Drinkbare Rivier of niet? Dat is de simpele vraag.