secundair logo knw 1

De nanofiltratietechnologie van het Enschedese bedrijf NX Filtration heeft de Global New Product Innovation Award van Frost & Sullivan gewonnen. De prijs is een erkenning voor het bedrijf dat een nieuw product of oplossing biedt die op unieke wijze belangrijke uitdagingen van klanten aanpakt.

Frost & Sullivan is een Amerikaans bedrijfsadviesbureau met vestigingen in 45 landen. Het adviesbureau reikt de prijs elk jaar uit aan het bedrijf dat een innovatief productelement heeft ontwikkeld met gebruikmaking van toonaangevende technologieën.

Analisten van het bureau zoeken daartoe wereldwijd naar nieuwe producten op kenmerken die aansluiten op behoeften van klanten en de markt. Binnen die zoektocht zijn waterschaarste en watervervuiling als gevolg van de klimaatverandering belangrijke thema’s geworden en de nanofiltratietechnologie van NX Filtration is daar een onderscheidende toepassing voor, aldus Paul Hudson, industrieanalist bij Frost & Sullivan. “Frost & Sullivan erkent het vermogen van NX Filtration's directe nanofiltratiemembranen om dergelijke uitdagingen aan te pakken.”

Terwijl concurrerende membranen grondstoffen gebruiken met toxische of ontvlambare eigenschappen, vertrouwt NX Filtration op milieuvriendelijke kunststoffen en biologisch afbreekbare oplosmiddelen, stelt Maksym Beznosiuk, best practices research analyst bij Frost & Sullivan, vast. “Het kan flocculanten en coagulanten in de voorbehandeling uitsluiten en heeft een zeer lage chemische reinigingsfrequentie." Door het unieke polymeermengconcept is bovendien minder energie nodig voor membraanontwikkeling, aldus de analist.

Door deze unieke producteigenschappen is de technologie geschikt voor de gemeentelijke water- en afvalwatermarkten en verschillende industrieën zoals voeding en drank, textiel, stroom en energie in markten over de hele wereld, aldus Beznosiuk.

De nanofiltratiemembranen van NX Filtration verwijderen in één stap microverontreinigingen (waaronder farmaceutica, geneesmiddelen, PFAS en insecticiden), kleur en selectieve zouten, maar ook bacteriën, virussen en nanoplastics uit water. Tegelijkertijd geldt de technologie als duurzaam. NX Filtration heeft in Hengelo een bedrijfsterrein gekocht waar het een grootschalige productie van de membranen wil beginnen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):