secundair logo knw 1

De nanofiltratietechnologie van het Enschedese bedrijf NX Filtration heeft de Global New Product Innovation Award van Frost & Sullivan gewonnen. De prijs is een erkenning voor het bedrijf dat een nieuw product of oplossing biedt die op unieke wijze belangrijke uitdagingen van klanten aanpakt.

Frost & Sullivan is een Amerikaans bedrijfsadviesbureau met vestigingen in 45 landen. Het adviesbureau reikt de prijs elk jaar uit aan het bedrijf dat een innovatief productelement heeft ontwikkeld met gebruikmaking van toonaangevende technologieën.

Analisten van het bureau zoeken daartoe wereldwijd naar nieuwe producten op kenmerken die aansluiten op behoeften van klanten en de markt. Binnen die zoektocht zijn waterschaarste en watervervuiling als gevolg van de klimaatverandering belangrijke thema’s geworden en de nanofiltratietechnologie van NX Filtration is daar een onderscheidende toepassing voor, aldus Paul Hudson, industrieanalist bij Frost & Sullivan. “Frost & Sullivan erkent het vermogen van NX Filtration's directe nanofiltratiemembranen om dergelijke uitdagingen aan te pakken.”

Terwijl concurrerende membranen grondstoffen gebruiken met toxische of ontvlambare eigenschappen, vertrouwt NX Filtration op milieuvriendelijke kunststoffen en biologisch afbreekbare oplosmiddelen, stelt Maksym Beznosiuk, best practices research analyst bij Frost & Sullivan, vast. “Het kan flocculanten en coagulanten in de voorbehandeling uitsluiten en heeft een zeer lage chemische reinigingsfrequentie." Door het unieke polymeermengconcept is bovendien minder energie nodig voor membraanontwikkeling, aldus de analist.

Door deze unieke producteigenschappen is de technologie geschikt voor de gemeentelijke water- en afvalwatermarkten en verschillende industrieën zoals voeding en drank, textiel, stroom en energie in markten over de hele wereld, aldus Beznosiuk.

De nanofiltratiemembranen van NX Filtration verwijderen in één stap microverontreinigingen (waaronder farmaceutica, geneesmiddelen, PFAS en insecticiden), kleur en selectieve zouten, maar ook bacteriën, virussen en nanoplastics uit water. Tegelijkertijd geldt de technologie als duurzaam. NX Filtration heeft in Hengelo een bedrijfsterrein gekocht waar het een grootschalige productie van de membranen wil beginnen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...