secundair logo knw 1

Alpro Wevelgem, de Belgische producent van plantaardige producten, heeft een installatie in gebruik genomen waarmee jaarlijks 720.000 m³ proceswater wordt gezuiverd voor hergebruik. "Dit gaat om zo'n 3 tot 4 procent van het jaarlijkse waterverbruik in West-Vlaanderen", zegt Frank De Poortere van het Vlaamse drinkwaterbedrijf De Watergroep, dat de installatie heeft gebouwd en exploiteert.

Met de bouw van de zuiveringsinstallatie in Wevelgem neemt Alpro geen leidingwater meer in en dat betekent een flinke ontlasting van het drinkwaternet in Vlaanderen, dat kampt met waterschaarste. Tot voor kort loosde de producent het proceswater na zuivering in de rivier de Leie, nu wordt het proceswater hergebruikt. “Dit project draagt substantieel bij aan de doelstellingen van de Blue Deal van de Vlaamse regering”, zegt De Poortere. 

De voedingsproducent ziet hergebruik van proceswater als belangrijke invulling van zijn duurzaamheidsstrategie. Op de productielocatie in Wevelgem investeert het bedrijf 3 miljoen euro in de installatie, die nu te boek staat als de grootste van Vlaanderen.

Het gezuiverde water moet van drinkwaterkwaliteit zijn. De Watergroep heeft daartoe een installatie gebouwd met verschillende filtertechnieken zoals groffiltratie, pijpflocculatie, ultrafiltratie en omgekeerde osmose. De installatie heeft een zuiveringscapaciteit van 720.000 m³ water per jaar, maar die kan worden uitgebreid tot 930.000 m³ water per jaar.

 

MEER INFORMATIE
H2O Actueel: Vlaanderen investeert eerste €26,9 mln uit droogteprogramma Blue Deal

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.