secundair logo knw 1

Alpro Wevelgem, de Belgische producent van plantaardige producten, heeft een installatie in gebruik genomen waarmee jaarlijks 720.000 m³ proceswater wordt gezuiverd voor hergebruik. "Dit gaat om zo'n 3 tot 4 procent van het jaarlijkse waterverbruik in West-Vlaanderen", zegt Frank De Poortere van het Vlaamse drinkwaterbedrijf De Watergroep, dat de installatie heeft gebouwd en exploiteert.

Met de bouw van de zuiveringsinstallatie in Wevelgem neemt Alpro geen leidingwater meer in en dat betekent een flinke ontlasting van het drinkwaternet in Vlaanderen, dat kampt met waterschaarste. Tot voor kort loosde de producent het proceswater na zuivering in de rivier de Leie, nu wordt het proceswater hergebruikt. “Dit project draagt substantieel bij aan de doelstellingen van de Blue Deal van de Vlaamse regering”, zegt De Poortere. 

De voedingsproducent ziet hergebruik van proceswater als belangrijke invulling van zijn duurzaamheidsstrategie. Op de productielocatie in Wevelgem investeert het bedrijf 3 miljoen euro in de installatie, die nu te boek staat als de grootste van Vlaanderen.

Het gezuiverde water moet van drinkwaterkwaliteit zijn. De Watergroep heeft daartoe een installatie gebouwd met verschillende filtertechnieken zoals groffiltratie, pijpflocculatie, ultrafiltratie en omgekeerde osmose. De installatie heeft een zuiveringscapaciteit van 720.000 m³ water per jaar, maar die kan worden uitgebreid tot 930.000 m³ water per jaar.

 

MEER INFORMATIE
H2O Actueel: Vlaanderen investeert eerste €26,9 mln uit droogteprogramma Blue Deal

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.