Leveranciers van compressors Aerzen heeft vandaag op de vakbeurs IFAT in München het concept Performance3 gepresenteerd, de ‘optimale combinatie van draagzuigerblowers, schroefblowers en turboblowers’. De producent zet een nieuwe generatie van Delta Hybrid en Aerzen Turbo blowers in de markt. Ze moeten bijdragen aan meer efficiëntie in de beluchting van biologische afvalwaterzuiveringen met een forse energiebesparing tot gevolg.

Het nieuwe technologieconcept werd in München met een videopresentatie gepresenteerd door Aerzen topmannen Stephan Brand en Daniele Testori. Op de Nederlandse Aerzen-locatie in Duiven lichtte onder meer deputy manager Siert Wiersema het systeem nader toe.

Centraal in het concept staat de optimale beluchting, afgestemd op het belastingsprofiel van de zuivering. De sleutel tot succes is de combinatie van verschillende blowertechnologieën die Aerzen in zijn portfolio heeft. Naast de genoemde Delta Hybrid en Aerzen Turbo is dat de Delta Blower.

Door optimaal afgestemde inzet van de blowers kan met het nieuwe concept tot 36 procent aan energie worden bespaard, claimt de producent. In feite komt het erop neer dat de blowers verschillend presteren qua energie-efficiëntie bij sterk schommelende werkbelasting die kenmerkend zijn voor biologische afvalwaterzuiveringen.

Met een gefinetunede aansturing worden de blowers geschakeld zo ingezet dat ze met een maximale efficiëntie een optimaal rendement realiseren. De turboblazer verwerkt in het concept de basislast, de overige twee zijn voor de piek- en dalbelastingen. Het resultaat: de hoogste energiebesparing bij het beste regelbereik en het laagste investeringsvolume, aldus Aerzen.

De Duitse blowerproducent heeft voor de aansturing de regeltechnieken AERsmart voor lokale aansturing en AERprogress als cloud-toepassing in huis. De technologische update in de series Delta Hybrid en Aerzen Turbo zorgt voor een verdere maximalisatie van de prestatie- en efficiëntie, stelt de producent. Bijkomende verbetering betreft de reductie van het geluid van de nieuwe blowers, die bovendien, zo vertellen de topmannen op de IFAT, de CO2-uitstoot tot 40 procent reduceren.

Maar het is vooral de geclaimde energie-efficiëntie die als sterk pluspunt in de markt moet gelden. “Nu de energiekosten de pan uitrijzen, wordt de aandacht voor dit soort concepten wel groter”, zegt Wiersema in Duiven. Toch schetst de manager ook nog het beeld van de behoudende communale waterzuiveringswereld die toch vaak kiest voor het traditionele concept van een serie parallelle (turbo)blowers, die met een te grote beluchtingscapaciteit en een surplus aan energiegebruik de procesoperators de zekerheid geven dat de het systeem niet faalt. “Daar wordt om historische redenen dan toch nog wel voor gekozen.”

De keuze voor de vertrouwde turboblowers, de duurste in de portfolio, is evenwel uit kostenoverwegingen steeds lastiger te verdedigen door een waterschap, zeker nu energie almaar duurder wordt. De terugverdientijd van het nieuwe concept met de meest optimale combinatie van blowers, bedraagt minder dan twee jaar, aldus Aerzen.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!