secundair logo knw 1

Leveranciers van compressors Aerzen heeft vandaag op de vakbeurs IFAT in München het concept Performance3 gepresenteerd, de ‘optimale combinatie van draagzuigerblowers, schroefblowers en turboblowers’. De producent zet een nieuwe generatie van Delta Hybrid en Aerzen Turbo blowers in de markt. Ze moeten bijdragen aan meer efficiëntie in de beluchting van biologische afvalwaterzuiveringen met een forse energiebesparing tot gevolg.

Het nieuwe technologieconcept werd in München met een videopresentatie gepresenteerd door Aerzen topmannen Stephan Brand en Daniele Testori. Op de Nederlandse Aerzen-locatie in Duiven lichtte onder meer deputy manager Siert Wiersema het systeem nader toe.

Centraal in het concept staat de optimale beluchting, afgestemd op het belastingsprofiel van de zuivering. De sleutel tot succes is de combinatie van verschillende blowertechnologieën die Aerzen in zijn portfolio heeft. Naast de genoemde Delta Hybrid en Aerzen Turbo is dat de Delta Blower.

Door optimaal afgestemde inzet van de blowers kan met het nieuwe concept tot 36 procent aan energie worden bespaard, claimt de producent. In feite komt het erop neer dat de blowers verschillend presteren qua energie-efficiëntie bij sterk schommelende werkbelasting die kenmerkend zijn voor biologische afvalwaterzuiveringen.

Met een gefinetunede aansturing worden de blowers geschakeld zo ingezet dat ze met een maximale efficiëntie een optimaal rendement realiseren. De turboblazer verwerkt in het concept de basislast, de overige twee zijn voor de piek- en dalbelastingen. Het resultaat: de hoogste energiebesparing bij het beste regelbereik en het laagste investeringsvolume, aldus Aerzen.

De Duitse blowerproducent heeft voor de aansturing de regeltechnieken AERsmart voor lokale aansturing en AERprogress als cloud-toepassing in huis. De technologische update in de series Delta Hybrid en Aerzen Turbo zorgt voor een verdere maximalisatie van de prestatie- en efficiëntie, stelt de producent. Bijkomende verbetering betreft de reductie van het geluid van de nieuwe blowers, die bovendien, zo vertellen de topmannen op de IFAT, de CO2-uitstoot tot 40 procent reduceren.

Maar het is vooral de geclaimde energie-efficiëntie die als sterk pluspunt in de markt moet gelden. “Nu de energiekosten de pan uitrijzen, wordt de aandacht voor dit soort concepten wel groter”, zegt Wiersema in Duiven. Toch schetst de manager ook nog het beeld van de behoudende communale waterzuiveringswereld die toch vaak kiest voor het traditionele concept van een serie parallelle (turbo)blowers, die met een te grote beluchtingscapaciteit en een surplus aan energiegebruik de procesoperators de zekerheid geven dat de het systeem niet faalt. “Daar wordt om historische redenen dan toch nog wel voor gekozen.”

De keuze voor de vertrouwde turboblowers, de duurste in de portfolio, is evenwel uit kostenoverwegingen steeds lastiger te verdedigen door een waterschap, zeker nu energie almaar duurder wordt. De terugverdientijd van het nieuwe concept met de meest optimale combinatie van blowers, bedraagt minder dan twee jaar, aldus Aerzen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.