secundair logo knw 1

Waterschap Aa en Maas zet sinds dit jaar een balenpers in voor de verwerking van slootmaaisel. Met de machine kan het schonen van watergangen worden gecombineerd met het persen van de natte vegetatie.

De pers is door aannemersbedrijf Gebr. Tolenaars uit Nieuwendijk ontwikkeld in opdracht van het waterschap. Deze wordt nu uitgeprobeerd in de praktijk, onderdeel van een proef die maximaal 7 jaar duurt.

John van Berne, adviseur watersysteem bij Aa, zegt: “Wat deze machine zo uniek maakt is dat hij de natte, slappe vegetatie samengeperst tot een baal. Voor veel grondeigenaren is het gemakkelijker om een baal te verwerken dan een ril (rij met maaisel). Met een baal til je namelijk in één keer 1.000 kg aan nat maaisel op met de voorlader.”

Composteerproces
Door het samenpersen van de natte vegetatie wordt het composteerproces versneld. “Na enige tijd drogen op een verzamelplaats voor oogstresten kun je de baal/compost uitrijden over het land. En zo maak je van afval weer een meststof”, zegt Van Berne.

De balenpers kan niet overal worden ingezet, in het beheersgebied van Aa en Maas zijn nog tal van plaatsen waar steenpuin, gebruikt om taluds te verstevigen, in de grond zit. Op plaatsen waar dat niet het geval, kan de nieuwe machine wel worden gebruikt. Ook als de bodem nat is, de pers kan in extreme gevallen worden uitgerust met rupsbanden.

“We verwachten de pers in zeker 40 tot 50 procent van de 2.800 kilometer watergang die gemaaid moet worden in te kunnen zetten”, licht Van Berne toe. “En dat is toch weer 1.100 tot 1.400 kilometer.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    erik hobijn · 1 months ago
    Dit heb ik ook nodig. Wij maken van slootmaaisel, een nieuw product, Wortelbeton, voor waterschap Rijnland. Artificiële Rietzudde, voor KRW- doelen. We hebben nog een toepassing van Wortelbeton en dat is veen maken. Daarmee werken we samen met gem Amsterdam en Waternet/AGV en VIP_NL. 
    We willen een techniek ontwikkelen om de bodem omhoog te laten groeien met 1m p/jaar. We hadden al zitten denken aan dit systeem, maar ik zou graag eens willen praten over jullie ervaring of samenwerking .

Laatste reacties op onze artikelen

Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.
Mooie putdeksels!! Ik zou er graag 1 kopen. Is dat mogelijk? Met vr.gr. Mevr M. Pennings