secundair logo knw 1

Waterschap Aa en Maas zet sinds dit jaar een balenpers in voor de verwerking van slootmaaisel. Met de machine kan het schonen van watergangen worden gecombineerd met het persen van de natte vegetatie.

De pers is door aannemersbedrijf Gebr. Tolenaars uit Nieuwendijk ontwikkeld in opdracht van het waterschap. Deze wordt nu uitgeprobeerd in de praktijk, onderdeel van een proef die maximaal 7 jaar duurt.

John van Berne, adviseur watersysteem bij Aa, zegt: “Wat deze machine zo uniek maakt is dat hij de natte, slappe vegetatie samengeperst tot een baal. Voor veel grondeigenaren is het gemakkelijker om een baal te verwerken dan een ril (rij met maaisel). Met een baal til je namelijk in één keer 1.000 kg aan nat maaisel op met de voorlader.”

Composteerproces
Door het samenpersen van de natte vegetatie wordt het composteerproces versneld. “Na enige tijd drogen op een verzamelplaats voor oogstresten kun je de baal/compost uitrijden over het land. En zo maak je van afval weer een meststof”, zegt Van Berne.

De balenpers kan niet overal worden ingezet, in het beheersgebied van Aa en Maas zijn nog tal van plaatsen waar steenpuin, gebruikt om taluds te verstevigen, in de grond zit. Op plaatsen waar dat niet het geval, kan de nieuwe machine wel worden gebruikt. Ook als de bodem nat is, de pers kan in extreme gevallen worden uitgerust met rupsbanden.

“We verwachten de pers in zeker 40 tot 50 procent van de 2.800 kilometer watergang die gemaaid moet worden in te kunnen zetten”, licht Van Berne toe. “En dat is toch weer 1.100 tot 1.400 kilometer.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.