secundair logo knw 1

De inlaat van water (7 m³ per seconde) dat infiltreert in de rivierbedding van de Chaobai. Het infiltratiewater komt vanuit het zuiden van China en wordt aangevoerd via het South to North Water Transfer Project. | Foto Jos Peters

De toekomst van de drinkwatervoorziening in Beijing staat net als in andere Aziatische steden onder druk door sterk dalende grondwaterstanden. Het in ons land beproefde procedé van kunstmatige infiltratie van oppervlaktewater lijkt een kansrijke oplossing. Theo Olsthoorn (Wereld Waternet) en Jos Peters (Royal HaskoningDHV) vertellen waarom.

Tekst Hans Klip

Zij beschouwen zichzelf als ambassadeurs in Azië van het concept van kunstmatige infiltratie. Terwijl Nederlandse drinkwaterbedrijven al ruim zes decennia goede ervaringen hebben met het aanvullen van grondwatervoorraden in duinen, is de techniek in Aziatische steden nog nagenoeg onbekend. “Wij zijn ervan overtuigd dat infiltratie voor hen toegevoegde waarde heeft. Er zijn maar twee dingen nodig: water van voldoende kwaliteit en een bodem die dat kan opnemen.”