secundair logo knw 1

Mozambique na de cyclonen | Foto Unicef

Nooit eerder werd Mozambique kort na elkaar getroffen door twee krachtige cyclonen als Idai en Kenneth. Voorlopig zijn de gevolgen nog niet te overzien, maar één ding is volgens de Delftse hoogleraar Luuk Rietveld wel duidelijk: een ‘deltaplan’ is nodig.

Tekst Pauline van Kempen

Op 14 maart landde de cycloon Idai in volle hevigheid bij de havenstad Beira, in het midden van Mozambique. Zeker 1,7 miljoen mensen in dat land en in de buurlanden Malawi, Zimbabwe en Madagaskar werden getroffen, naar schatting zevenhonderd mensen vonden de dood. Woningen, scholen, bedrijven en ziekenhuizen zijn verwoest en door de overstromingen verspreidt de cholera zich snel. 

"Nu er in Mozambique een grote ramp gaande is, lijkt alles wat wij doen in de watersector marginaal’’, schreef hoogleraar Luuk Rietveld van de Technische Universiteit Delft in de nieuwsbrief van zijn faculteit. ‘’Waarom medicijnen uit drinkwater verwijderen terwijl mensen sterven aan cholera? Waarom nadenken over het terugwinnen van water terwijl hele gebieden overstromen? Waarom energie uit water opwekken terwijl, in Beira, de drinkwatervoorziening er helemaal mee opgehouden is?’’