De watertechnologie is een fantastische sector, maar presteert qua exportgroei het slechtst van alle topsectoren. Dat zegt Steven van Rossum in H2O maart. Pijnlijk? Jazeker, maar het is geen nieuws dat de sector onder de maat presteert op de (wereld)markt, succesnummers als Nijhuis Saur Industries, Paques en ook NX Filtration en Hydraloop daargelaten.

door Bert Westenbrink

H2O Cover 200 H2O Maart In 2018 trok pensioenbelegger PGGM in zijn marktanalyse ‘Water als geld’ al de conclusie dat de watertechnologie, maar ook de deltatechnologie veel kansen mist op de wereldmarkt. Een jaar later kwamen de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO en het Netherlands Water Partnership (NWP) tot dezelfde slotsom in een nieuwe analyse.

Telkens is de conclusie: de sector telt veel kundige technologen, hun expertise en innovaties zijn top, maar de financiële haalbaarheid van projecten wordt vaak onvoldoende overwogen. FMO en NWP zetten in op een vervolg en ontwikkelden met Topsector Water en Maritime het programma WTEX. Dat richt zich op het vergroten van de export van de Nederlandse watertechnologiesector wereldwijd.

Van Rossum is programmamanager van WTEX. Hij zegt in deze H2O, geheel in lijn van de analyses: “Technologiebedrijven denken vaak vanuit de techniek, terwijl het nuttig is om vanuit een klantbehoefte te denken. Marketing is een quick win.”

Om de sector nog meer steun in de rug te geven wordt het Groeiplan Watertechnologie afgeduwd. Een omvangrijk project, dat vorige maand definitief de wind in de zeilen kreeg toen het kabinet besloot om 135 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds toe te kennen aan het project. Een consortium van zo’n 600 partijen (!) uit de watersector legt daar nog eens ruim 200 miljoen euro bij, zodat er de komende 10 jaar een goed gevulde pot van 342 miljoen euro beschikbaar is om de watertechnologiesector beter te laten renderen.

Daarbij gaat het om steun voor het 'gehele ecosysteem van kennis naar kunde naar kassa’, leest u op H2O Online. Ofwel: van onderzoek tot en met verdere ontwikkeling, validering en opschaling van nieuwe technieken met uiteindelijk de eerste pilots en demonstraties voor (private en publieke) launching customers.

Die omvangrijke steunprogramma’s zijn er niet voor niets: los van de commerciële motieven, moet de watertechnologiesector leveren omdat de waterproblemen wereldwijd groot zijn en de Nederlandse sector meer kan bijdragen aan de oplossingen dan hij nu doet. Het lijkt zinvol het daar deze maand over te hebben op Aqua Nederland, het jaarlijkse treffen van de watertechnologiesector.

Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O media en schrijft het redactioneel in het vakblad

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs, het redactioneel en door waterprofessionals geschreven artikelen. Deze bijdragen (UITGELICHT) zijn voor rekening van de auteurs.
H2O heeft voor Uitgelicht geen bemoeienis met de inhoud, behoudens de beoordeling of de bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)
Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!