secundair logo knw 1

Als het stof van de door De Telegraaf en Noordhollands Dagblad (zelfde mediaconcern) veroorzaakte ophef is neergedaald, beland je snel in de realiteit: datacenters in Noord-Holland slurpen helemaal geen drinkwater. Ja, op hete dagen zijn het flinke innemers, maar op jaarbasis stelt het niet zoveel voor, is de teneur van de reactie van drinkwaterbedrijf PWN. Ergo: op basis van foutief rekenwerk door journalisten waren we op het verkeerde been gezet.

door Bert Westenbrink

H2O cover mei 2021 H2O mei Brandje geblust. Maar dat neemt niet weg dat er op hete dagen (waar er steeds meer van komen) veel drinkwater aan te pas komt om de snorrende servers van Google en Microsoft te koelen in Middenmeer. De techreuzen maken er maar wat graag gebruik van: voldoende beschikbaar en van de vereiste kwaliteit. Die afweging gaat voorbij aan de waarde van drinkwater en dat is ook niet zo verwonderlijk, de concerns zijn niet erg waterbewust, stelt stichting Green IT Amsterdam vast na onderzoek naar watergebruik door datacenters in Noord-Holland.

Alternatief
Hoe beperkt de levering op jaarbasis dan ook is, PWN wil ervan af dat drinkwater wordt gebruikt voor koelen van de zogeheten hyperscales. En dat gaat ook gebeuren: een alternatief met opgevangen regenwater is in de maak, zo leest u in deze H2O. Volgend jaar in bedrijf, we gaan het zien.

De bouw van de datacenters, die als paddenstoelen uit de grond schieten, en het publieke debat over energie- en watergebruik leidt ook elders tot voortschrijdend inzicht: drinkwaterbedrijf Vitens heeft al in vroeg stadium laten weten geen drinkwater te willen leveren aan de te bouwen datacenters in Zeewolde (5 hallen op 166 hectare!) voor toepassingen als luchtbevochtiging en koeling. De boodschap is begrepen: in de plannenmakerij wordt ingezet op oppervlaktewater.

Waterbedrijven zien in dat koelen met drinkwater niet kan en zetten in op de levering van regenwater, oppervlaktewater en gezuiverd afvalwater

In Groningen is de levering van leidingwater aan het Google datacenter in de Eemshaven stopgezet. Ook hier de switch: geen drinkwater meer als koel- en proceswater, maar water uit het Eemskanaal. Op rwzi Garmerwolde is een waterfabriek gebouwd, die op termijn effluent als tweede bron gaat gebruiken voor levering van industriewater aan Google en co in de Eemshaven.

Banaal
“Water is de basis van alles”, zegt het nieuwe no-nonsens boegbeeld van de Topsector Water & Maritiem,Thecla Bodewes, in deze H2O. Ook datacenters kunnen (nog) niet zonder, maar de waterbedrijven zien in dat koelen met drinkwater niet kan en zetten in op de levering van regenwater, oppervlaktewater en gezuiverd afvalwater. De motivatie wordt aldus verwoord in deze H2O: “Met het oog op duurzaamheid en beschikbaarheid moet je drinkwater niet inzetten voor zoiets banaals als koelen, spoelen of reinigen.”

Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O media en schrijft het redactioneel in het vakblad

 

MEER INFORMATIE
Datacenters slurpen water. Feit of fictie?

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.