secundair logo knw 1

Arme landen hebben geen regie, gemeenten geen geld. Twee uitspraken in H2O januari. Ze gaan respectievelijk over de implementatie van het duurzame ontwikkelingsdoel SDG 6 van de Verenigde Naties (wereldwijd toegang tot schoon drinkwater en goede sanitatie) en over maatregelen die Nederland waterrobuust moeten maken. 

door Bert Westenbrink

Cover H2O januari 400 H2O januariVer weg en dichtbij, met als overeenkomst een haperende uitvoering van beleid. Er liggen bestuurlijke akkoorden. Getekend met het volle verstand. En misschien wel met de beste bedoelingen. Maar zeker met de gewekte verwachting dat gemaakte afspraken worden nagekomen.

Het gebeurt dus niet. Kees van Leeuwen (KWR, Universiteit Utrecht) onderzoekt de implementatie van SDG 6 en maakt zich ‘gróte zorgen’. Hij ziet een vrijblijvende aanpak zonder diagnose en zegt: ‘zonder regie wordt de invoering van SDG 6 een ramp’.

'Aan-de-slag-akkoord'
In Nederland werd in 2018 het Bestuursakkoord Klimaatadaptatie getekend door Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen. De afspraak: 600 miljoen euro extra investeren in klimaatadaptatie. Het Rijk legt 300 miljoen in, de andere partijen de rest. “Dit is echt een aan-de-slag-akkoord”, zei minister Cora van Nieuwenhuizen trots.

Maar het komt er niet van. Rogier van der Sande, voorzitter van de Unie van Waterschappen, ziet de voortgang en zegt: gemeenten hebben geen geld voor investeringen in ruimtelijke adaptatie. Koepelorganisatie VNG van de gemeenten bevestigt dat in H2O januari.

Onverteerbaar
Geen woorden, maar daden, het wil maar niet lukken. Veel energie steken in een akkoord, dat juichend vieren (klimaatakkoord van Parijs), maar dan op de handen blijven zitten, het is een cynisch spel met de toekomst. Van der Sande op H2O Online: “Als dit niet geregeld wordt leggen we de rekening neer bij de volgende generaties. Dat is onverteerbaar.”

En zo is het.

Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O media en schrijft het redactioneel in het vakblad

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs, het redactioneel en door waterprofessionals geschreven artikelen. Deze bijdragen (UITGELICHT) zijn voor rekening van de auteurs.
H2O heeft voor Uitgelicht geen bemoeienis met de inhoud, behoudens de beoordeling of de bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!