Het jubilerende Wateropleidingen had in de afgelopen 25 jaar 50.179 cursisten, zo staat in H2O van mei. Een indrukwekkend aantal. Als de jubilaris een feestje zou geven voor alle cursisten, dan zou hij de Kuip in Rotterdam moeten afhuren (51.117 plaatsen). Het zou wel een mannenfeestje zijn, want van de cursisten in de afgelopen 25 jaar was 8 procent vrouw, net meer dan 4.000.

H2O mei cover 300 door Bert Westenbrink

Dat is een enorm verschil. De verklaring: veel van de cursussen die Wateropleidingen aanbiedt zijn gericht op specifieke functies. Dan moet je denken aan operator, monteur of rioolinspecteur, zegt het jubilerende instituut.

Dat is dus nog altijd mannenwerk. Een ouderwetse figuur, een schurende weeffout bovendien, die de sector, kampend met een structureel tekort aan mensen, toenemend parten speelt in de slag om gekwalificeerde mensen op de krappe arbeidsmarkt.

Daarom was het sterk dat bij de aftrap van de jaarlijkse Girlsday de watersector centraal stond. De kick-off had plaats op de Dijkwerkersdag in Rotterdam. Directeur-generaal Michèle Blom van Rijkswaterstaat en dijkgraaf Hetty Klavers van waterschap Zuiderzeeland openden de Girlsday die is bedoeld om meisjes te interesseren voor bèta, techniek en ict. 

11.000 meisjes uit het basis- en voortgezet onderwijs maakten kennis met techniek op bedrijven en instituten in het hele land. Dat waren er ruim meer dan 300. Met water als thema zou je zeggen dat de watersector volop vertegenwoordigd zou zijn op Girlsday, maar een blik op de lijst van deelnemende bedrijven leerde anders: 5 waterschappen, 2 drinkwaterbedrijven, 2 ingenieursbureaus, een enkel watertechnologiebedrijf en een paar instituten en instellingen die gelinkt kunnen worden aan water. Minder dan 6 procent van het totaal.

Uit dat percentage spreekt weinig ambitie, niet passend bij de opgave om gekwalificeerde mensen te binden en de boodschap die in Rotterdam werd verkondigd. Voorzitter Rogier van der Sande van de Unie van Waterschappen zei het tijdens de opening van de Dijkwerkersdag zo: “Als je de meisjes niet meekrijgt, mis je de helft van het potentieel.”

Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O en schrijft het redactioneel in het vakblad

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Saskia Hanneman · 3 years ago
    Bij ons is ook gebleken dat er vanuit de opleidingen geen aandacht is voor meisjes. We hebben een keer deelgenomen aan de Girlsday maar het animo was minimaal. En dan is de vraag: hoeveel aandacht moet je daar dan nog aan geven?

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs, het redactioneel en door waterprofessionals geschreven artikelen. Deze bijdragen (UITGELICHT) zijn voor rekening van de auteurs.
H2O heeft voor Uitgelicht geen bemoeienis met de inhoud, behoudens de beoordeling of de bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)
Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!