secundair logo knw 1

Politieke koehandel. Zo karakteriseert Lambert Zwiers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Waterschapbestuurders Bedrijven, de deal die er in de Tweede Kamer is gesloten over het initiatiefwetsvoorstel democratiseren van de waterschapsbesturen. De kwalificatie van Zwiers is vooral ingegeven door frustratie: de bedrijven zijn de grote verliezers in het getouwtrek om de initiatiefwet van GroenLinks en D66.


door Bert Westenbrink


H2O juni cover 200 H2O juni U leest in H2O juni hoe in een listig spel van wheelen en dealen het wetsvoorstel werd ontdaan van zijn kern: de geborgde zetels verdwijnen niet, ze blijven, zij het gelimiteerd en zonder de gereserveerde plek in het dagelijks bestuur. De categorieën Ongebouwd (landbouw) en Natuur houden er twee, Gebouwd (de bedrijven) nul. Pijnlijk voor de bedrijven, hun lobby schoot tekort. Maar het laatste woord is aan de Eerste Kamer en in het eindspel willen de bedrijven hun verloren zetels terug zien te krijgen.

Zo is minder dan een jaar voor de waterschapsverkiezingen (maart 2023) nóg niet duidelijk hoe het bestuursmodel van de waterschappen eruit gaat zien. Even los van de vraag of de waterschappen verder moeten met een gemankeerd hybride bestuurlijk stelsel, door de trage besluitvorming en compromiszucht in het parlement varen de waterschappen nog steeds in de mist. En dat terwijl ze een steeds belangrijkere rol worden toegedicht in evidente vraagstukken als waterveiligheid, energietransitie en klimaatbestendig bouwen.

De geborgde zetels verdwijnen niet, ze blijven, zij het gelimiteerd en zonder de gereserveerde plek in het dagelijks bestuur

En er is nog zoveel te doen. Zoals het versnellen en opschalen van duurzame en circulaire watertechinnovaties in de komende tien jaar, de inzet van het samenwerkingsverband De Blauwe Motor. Voor het project ligt 135 miljoen euro uit het Nationale Groeifonds klaar, leest u in deze H2O. Voor een ander initiatief, het landelijke kennis- en innovatieprogramma NL2120, heeft het kabinet 110 miljoen euro gereserveerd. Hier betreft het een plan dat zich richt op natuurlijke oplossingen die de Nederlandse delta leefbaar en aantrekkelijk houden.

In dit soort projecten ontstaan brede samenwerkingsverbanden waarin waterschappen participeren. Ze hebben daarin een prominente rol die moet worden ingevuld met deskundig en gedurfd bestuur, zodat er ruimte wordt gegeven aan (risicovolle) innovaties en slimme toepassingen, passend bij de functionele taak die nu gevraagd wordt van de waterschappen. Daar invulling aan geven is zeker geen makkelijke opgave voor de besturen, maar lukt in ieder geval niet als er niet snel een punt wordt gezet achter de stroperige compromisbesluitvorming in Den Haag.

Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O media en schrijft het redactioneel in het vakblad

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....