De naam is Ontboezeming en het is een ‘stout biertje’. “Niet vanwege de smaak en het uiterlijk van het bier, maar vanwege het gebruik van de reststromen”, zeggen de makers in deze H2O. Dat zijn AquaMinerals en de Energie en Grondstoffenfabriek. Ze sommen op: bier gebrouwen van ultrapuur water uit Emmen, glas gemaakt van calciet, etiket bedrukt met vivianiet, label vastgeplakt met biopolymeer PHA en het 3D geprinte krat vervaardigd van een pasta met daarin cellulose, Kaumera en calciet. 

door Bert Westenbrink

cover h2o november 2022H2O novemberOntboezeming is een ‘stout bier’ omdat het niet zomaar geproduceerd en verkocht mag worden: de grondstoffen hebben grotendeels een afvalstatus. En daar moeten we vanaf, is de boodschap van de makers. Want die afvalstatus bemoeilijkt hergebruik van teruggewonnen grondstoffen en dat is tegengesteld aan de circulaire ambities en beleidsdoelen van bestuurders in Den Haag en Brussel.

En hoe realiseer je een circulaire economie als de weg ernaartoe (nog steeds) bezaaid is met juridische obstakels, beperkende regelgeving en negatieve beeldvorming (angst voor afval)? Vragen die de biermakers van nu, twee jaar geleden stelden aan Europarlementariër Jan Huitema toen hij een bezoek bracht van de rioolwaterzuivering Amsterdam West als EU-rapporteur circulaire economie.

Effen het pad en vervlecht in de uitvoering van de transities het belang van water

Soortgelijke vragen houden de drinkwaterbedrijven ook bezig als het gaat om de transitie- en bouwambities van dit kabinet. Hoe voorzie je de ruim 900.000 woningen die er tot 2030 worden gebouwd van drinkwater als de drinkwatervraag nu al leidt tot leveringsproblemen en de drinkwaterbronnen steeds meer vervuild raken? Koepelorganisatie Vewin trok eind september aan de bel en vroeg in een hand-out (lees: noodkreet) om meer geld voor investeringen, soepelere vergunningverlening en meer aandacht voor schonere bronnen.

Nederland gaat door transities op de schop en daarom moet het kabinet ‘een krachtige, centrale regie’ aan de dag leggen, zegt Vewin-voorzitter Peter van der Velden in H2O. En ga die 900.000 woningen nou in ieder geval ‘waterslim bouwen’, voegt hij eraan toe. Uitspraken in lijn met de reacties van deltacommissaris Peter Glas en voorzitter Rogier van der Sande van de Unie van Waterschappen op de op Prinsjesdag gepresenteerde kabinetsplannen.

Effen het pad en vervlecht in de uitvoering van de transities het belang van water, het stoute biertje Ontboezeming staat er symbool voor. Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft er al een op zijn bureau staan.

Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O media en schrijft het redactioneel in het vakblad

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
People in conversation:
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Johan Raap · 6 months ago
    Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs, het redactioneel en door waterprofessionals geschreven artikelen. Deze bijdragen (UITGELICHT) zijn voor rekening van de auteurs.
H2O heeft voor Uitgelicht geen bemoeienis met de inhoud, behoudens de beoordeling of de bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)