secundair logo knw 1

De naam is Ontboezeming en het is een ‘stout biertje’. “Niet vanwege de smaak en het uiterlijk van het bier, maar vanwege het gebruik van de reststromen”, zeggen de makers in deze H2O. Dat zijn AquaMinerals en de Energie en Grondstoffenfabriek. Ze sommen op: bier gebrouwen van ultrapuur water uit Emmen, glas gemaakt van calciet, etiket bedrukt met vivianiet, label vastgeplakt met biopolymeer PHA en het 3D geprinte krat vervaardigd van een pasta met daarin cellulose, Kaumera en calciet. 

door Bert Westenbrink

cover h2o november 2022H2O novemberOntboezeming is een ‘stout bier’ omdat het niet zomaar geproduceerd en verkocht mag worden: de grondstoffen hebben grotendeels een afvalstatus. En daar moeten we vanaf, is de boodschap van de makers. Want die afvalstatus bemoeilijkt hergebruik van teruggewonnen grondstoffen en dat is tegengesteld aan de circulaire ambities en beleidsdoelen van bestuurders in Den Haag en Brussel.

En hoe realiseer je een circulaire economie als de weg ernaartoe (nog steeds) bezaaid is met juridische obstakels, beperkende regelgeving en negatieve beeldvorming (angst voor afval)? Vragen die de biermakers van nu, twee jaar geleden stelden aan Europarlementariër Jan Huitema toen hij een bezoek bracht van de rioolwaterzuivering Amsterdam West als EU-rapporteur circulaire economie.

Effen het pad en vervlecht in de uitvoering van de transities het belang van water

Soortgelijke vragen houden de drinkwaterbedrijven ook bezig als het gaat om de transitie- en bouwambities van dit kabinet. Hoe voorzie je de ruim 900.000 woningen die er tot 2030 worden gebouwd van drinkwater als de drinkwatervraag nu al leidt tot leveringsproblemen en de drinkwaterbronnen steeds meer vervuild raken? Koepelorganisatie Vewin trok eind september aan de bel en vroeg in een hand-out (lees: noodkreet) om meer geld voor investeringen, soepelere vergunningverlening en meer aandacht voor schonere bronnen.

Nederland gaat door transities op de schop en daarom moet het kabinet ‘een krachtige, centrale regie’ aan de dag leggen, zegt Vewin-voorzitter Peter van der Velden in H2O. En ga die 900.000 woningen nou in ieder geval ‘waterslim bouwen’, voegt hij eraan toe. Uitspraken in lijn met de reacties van deltacommissaris Peter Glas en voorzitter Rogier van der Sande van de Unie van Waterschappen op de op Prinsjesdag gepresenteerde kabinetsplannen.

Effen het pad en vervlecht in de uitvoering van de transities het belang van water, het stoute biertje Ontboezeming staat er symbool voor. Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft er al een op zijn bureau staan.

Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O media en schrijft het redactioneel in het vakblad

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.