Er is dringend behoefte aan slagvaardige, bestuurlijke regie, blijkt uit gesprekken met hoofdrolspelers in belangrijke dossiers, zoals waterbeheer, klimaatadaptatie en de bouw van een miljoen woningen. De politiek moet leveren.

door Bert Westenbrink

H2O nov 2021 cover 180 H2O november Dit redactioneel wordt geschreven als er in Den Haag nog altijd wordt gesleuteld aan een nieuw kabinet en in Glasgow wordt gedelibereerd over het halen van de in Parijs afgesproken klimaatdoelen. Het zijn moeizame processen die leiden tot waterige politieke compromissen. Dat is niet waar de klimaataanpak om vraagt. U leest in H2O november:

“Natuurlijk waren de recente gebeurtenissen in Wallonië en de Eifel een wake-up call. Maar de klimaatadaptatieplannen die een aantal lidstaten naar aanleiding daarvan maken, zijn reactief - niet proactief.” (Hein Pieper, voorzitter van Europese koepelorganisatie van regionale en lokale waterbeheerders EUWMA)

“De publieke en daarmee politieke druk om snel en betaalbaar te bouwen is groot. Dat dit klimaatbestendig moet gebeuren, geldt nog lang niet als vanzelfsprekend. Gezien het enorme belang is verplichting absoluut noodzakelijk.” (Toon van der Klugt, dijkgraaf Schieland en de Krimpenerwaard)

“In de toekomst staan ons vaker extreme weersituaties te wachten, ook in het stroomgebied van de Maas in Frankrijk, België en Nederland. Zijn we daar klaar voor? Nee! Er is weliswaar een schat aan informatieve rapporten, maar die bieden te weinig handelingsperspectief.” (Arno Korsten, emeritus-hoogleraar bestuurskunde)

“Kijk naar de nieuwe klimaatadaptatiestrategie die de Europese Unie pas heeft opgesteld. De oude dateerde uit 2013, maar daar hebben de meeste lidstaten weinig mee gedaan. Die hebben een paper opgesteld, dat in de kast gelegd en daarna niks meer ondernomen.” (Pieper)

“Ook het bij elkaar leggen van afzonderlijke plannen aan een ‘watertafel’ – een van de laatste bewindsdaden van onze Cora – is slechts een optelsom, geen goed samenspelend orkest.” (Korsten)

Het is een oproep aan het politieke bedrijf: neem je verantwoordelijkheid en lever

De citaten vertellen hetzelfde verhaal: er is dringend behoefte aan slagvaardige, bestuurlijke regie. Pieper breekt een lans voor een Eurocommissaris voor water. Van der Klugt vraagt om harde doelafspraken en landelijke regelgeving bij de immense bouwopgaaf tot 2030. Korsten cum suis pleiten voor een systeemverantwoordelijke, een ‘deltacommissaris voor het stroomgebied van de Maas’.

Het is een oproep aan het politieke bedrijf: neem je verantwoordelijkheid en lever. En om de noodzaak te onderstrepen ook een citaat in deze H2O van de enige regisseur die Nederland wel rijk is, Deltacommissaris Peter Glas. Hij zegt over de bouwopgaaf: “We moeten alles op alles zetten om een ramp voor te blijven en de gevolgen van extreem weer zoveel mogelijk te beperken.”

Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O media en schrijft het redactioneel in het vakblad

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs, het redactioneel en door waterprofessionals geschreven artikelen. Deze bijdragen (UITGELICHT) zijn voor rekening van de auteurs.
H2O heeft voor Uitgelicht geen bemoeienis met de inhoud, behoudens de beoordeling of de bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)
Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!