secundair logo knw 1

Watermannetje, koopman en dominee. Rick Elmendorp is het allemaal in zijn rol als directeur-bestuurder van het Netherlands Water Partnership. Dominee en koopman, gaat dat goed samen, is een vraag in het interview in deze H2O. Doing good en doing business zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, antwoordt Elmendorp.


door Bert Westenbrink


H2O maart 25 cover 400 H2O maart 2025 Niet iedereen kijkt op dezelfde manier naar de klimaatproblematiek en de duurzame ontwikkelingsdoelen en ‘dat creëert weleens een spanningsveld’, zegt de NWP-directeur. “Maar ik ben ervan overtuigd dat duurzaam ondernemen, met maatschappelijke impact én rendement, in de huidige tijd de enige weg voorwaarts is.”

Hoe verhoudt de visie van Elmendorp zich tot het nieuwe beleid dat minister Reinette Klever van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp onlangs heeft aangekondigd? De bewindsvrouw zat in december met het Netherlands Water Partnerschip en de Topsector Water & Maritiem aan tafel om te praten over de rol van het Nederlandse watermanagement in het buitenlandbeleid. Daar bracht de sector onder meer in dat bij de handelsbevordering de nadruk moet liggen op ‘de kennisintensieve en innovatieve expertise van Nederland’.

Zoals in de watersector.

Het pleit van Elmendorp cs is geland. In het nieuwe beleid voor ontwikkelingshulp en handel krijgt watermanagement met voedselzekerheid en gezondheid prioriteit, staat in de beleidsbrief van Klever, zoals u kunt lezen op H2O Online. Klever schrijft: “Nederland is een wereldleider in watermanagement en -technologie. Denk aan drinkwater, kustbescherming en waterzuivering. Nu wereldwijd steeds meer gebieden kampen met toenemende droogte of juist overstromingen, ligt hier een unieke kans én verantwoordelijkheid voor Nederland.”

De focus op ‘daar waar Nederland in uitblinkt’ is niet hele verhaal over de nieuwe opzet van ontwikkelingshulp en handelsbeleid

Het kabinet gaat de brede Nederlandse watersector inzetten bij projecten en aanbestedingen, schrijft Klever. Via waterdiplomatie, handelsmissies en het netwerk van ambassades, consulaten en vertegenwoordigers wordt de Nederlandse waterexpertise ‘actiever uitgedragen’. Ook is er in het nieuwe beleid aandacht voor financiering van projecten, vaak geanalyseerd als zwakke punt in de export van Nederlandse watertechnologie.

Het is al met al een boost waar de watersector het de komende weken op de vakbeurzen Aquatech en Aqua Nederland over zal hebben. Maar de focus op ‘daar waar Nederland in uitblinkt’ is niet hele verhaal over de nieuwe opzet van ontwikkelingshulp en handelsbeleid. Klever gaat vanaf 2027 structureel 2,4 miljard euro bezuinigen op ontwikkelingshulp en stopt met projecten gericht op gendergelijkheid, beroeps- en hoger onderwijs, en sport en cultuur. Ze koppelt, zo schrijft ze, ontwikkelingshulp ‘uitdrukkelijk aan de belangen van Nederland’.

Het is de taal van de koopman.


Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O media en schrijft het redactioneel in het vakblad

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.
Mooie putdeksels!! Ik zou er graag 1 kopen. Is dat mogelijk? Met vr.gr. Mevr M. Pennings