secundair logo knw 1

Even terug naar maart 2020. Dit redactioneel zoomde in op 14e editie van Aqua Vakbeurs Nederland en de behoefte aan nieuwe modulaire innovatieve technologieën om invulling te kunnen geven aan de duurzame opgaven waar de watersector voor staat, zoals energietransitie, klimaatadaptatie, cybersecurity, grondstofwinning, digitale transformatie en afvalwaterbehandeling. 

door Bert Westenbrink

Cover H2O maart 22 H2O maart 2022 Maar de vakbeurs ging niet door. Ze sneuvelde als een van de eerste evenementen door de beperkende maatregelen in de aanpak van de coronacrisis. Na twee Covid-jaren is Aqua Nederland nu een van de eerste beurzen die weer doorgang kan vinden. Zo plots als de beurs in 2020 van de kalender verdween, zo prompt staat het evenement nu weer op de kaart: met een beursvloer vol en een stevig kennisprogramma staat de fysieke uitwisseling niet langer on hold. Het wordt een opgelucht weerzien, als je daarvan kunt spreken nu we in een nieuwe - geopolitieke - crisis zijn beland.

Met de razendsnelle afbouw van de beperkingen verdwenen de zorgen die ondernemers tijdens de online kick-off eind januari nog huiverig stemden: komen er wel voldoende bezoekers? Aan die vraag lag een kosten-batenanalyse ten grondslag: na twee (financieel) zware jaren, wordt de uitgave van elke euro zorgvuldig afgewogen. In het geval van de vakbeurs: tegenover de (niet geringe) beurskosten moeten voldoende en kwalitatief goede contacten staan; een factor die voor elke beurs bepalend is voor het succes, maar nu extra zwaar weegt. De vraag zal beantwoord worden tijdens de drie beursdagen (beursorganisator Easyfairs mikt op 7.000 bezoekers).

Met een beursvloer vol en een stevig kennisprogramma staat de fysieke uitwisseling niet langer on hold

De watertechnologiesector heeft zich, afgaande op de peilingen van WaterCoalitieNL in coronatijd, redelijk staande gehouden gedurende de crisis. Eén van de vragen was wel: is er genoeg financiële ruimte om te blijven investeren in research & development? Voortzetting van de ontwikkeling van nieuwe technologieën is cruciaal. Voor de bedrijven zelf én voor de watersector die voor grote opgaven staat.

En daarmee zijn we terug bij maart 2020. Toen werd alhier geschreven: de watertechnologiesector moet leveren. Dat is nu, twee jaar later, niet anders. En er zijn initiatieven die dat onderstrepen, zoals het nieuwe samenwerkingsverband De Blauwe Motor waaraan een groot aantal organisaties en bedrijven meedoet. De coalitie richt zich, zoals u kunt lezen op H2O Online, op versnelling en opschaling van innovaties in de watertechnologiesector. In dat kader past ook het voornemen van de netwerkorganisaties ENVAQUA en Water Alliance om hun samenwerking uit te bouwen tot een fusie.

“Wij hebben de behoefte om het Nederlandse watertechnologie netwerk sterker te maken”, leest u in deze H2O. Het zou mooi zijn als een succesvolle beurs een impuls geeft aan deze initiatieven.

Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O media en schrijft het redactioneel in het vakblad  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Arie van LitDank Arie voor jouw steun. Tja, anderen komen op voor 'ons land'. Ik voor ook mijn water, ook mijn milieu, ook mijn bodem, ook mijn natuur. Iemand moet het doen. 
@Elsa Loosjes (zeer geïnteresDat gaat heel lang duren. En dat is ook de bedoeling van dit boerenbruin rechtse kabinet. Stel je voor dat we de problemen zouden oplossen, wat moeten ze dan? Wie stemt er dan nog op hen? 
Mooi verwoord. Het kabinet in spé heeft velen verleid met termen als 'het geven van duidelijkheid', terwijl er in de praktijk door in te zetten in bewezen niet duurzaam beleid, er grote onzekerheden gaan ontstaan. Ook hier moet het gezegde van 'de wal keert het schip' zich klaarblijkelijk nog maar weer eens in de praktijk gaan bewijzen.
Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen.