Even terug naar maart 2020. Dit redactioneel zoomde in op 14e editie van Aqua Vakbeurs Nederland en de behoefte aan nieuwe modulaire innovatieve technologieën om invulling te kunnen geven aan de duurzame opgaven waar de watersector voor staat, zoals energietransitie, klimaatadaptatie, cybersecurity, grondstofwinning, digitale transformatie en afvalwaterbehandeling. 

door Bert Westenbrink

Cover H2O maart 22 H2O maart 2022 Maar de vakbeurs ging niet door. Ze sneuvelde als een van de eerste evenementen door de beperkende maatregelen in de aanpak van de coronacrisis. Na twee Covid-jaren is Aqua Nederland nu een van de eerste beurzen die weer doorgang kan vinden. Zo plots als de beurs in 2020 van de kalender verdween, zo prompt staat het evenement nu weer op de kaart: met een beursvloer vol en een stevig kennisprogramma staat de fysieke uitwisseling niet langer on hold. Het wordt een opgelucht weerzien, als je daarvan kunt spreken nu we in een nieuwe - geopolitieke - crisis zijn beland.

Met de razendsnelle afbouw van de beperkingen verdwenen de zorgen die ondernemers tijdens de online kick-off eind januari nog huiverig stemden: komen er wel voldoende bezoekers? Aan die vraag lag een kosten-batenanalyse ten grondslag: na twee (financieel) zware jaren, wordt de uitgave van elke euro zorgvuldig afgewogen. In het geval van de vakbeurs: tegenover de (niet geringe) beurskosten moeten voldoende en kwalitatief goede contacten staan; een factor die voor elke beurs bepalend is voor het succes, maar nu extra zwaar weegt. De vraag zal beantwoord worden tijdens de drie beursdagen (beursorganisator Easyfairs mikt op 7.000 bezoekers).

Met een beursvloer vol en een stevig kennisprogramma staat de fysieke uitwisseling niet langer on hold

De watertechnologiesector heeft zich, afgaande op de peilingen van WaterCoalitieNL in coronatijd, redelijk staande gehouden gedurende de crisis. Eén van de vragen was wel: is er genoeg financiële ruimte om te blijven investeren in research & development? Voortzetting van de ontwikkeling van nieuwe technologieën is cruciaal. Voor de bedrijven zelf én voor de watersector die voor grote opgaven staat.

En daarmee zijn we terug bij maart 2020. Toen werd alhier geschreven: de watertechnologiesector moet leveren. Dat is nu, twee jaar later, niet anders. En er zijn initiatieven die dat onderstrepen, zoals het nieuwe samenwerkingsverband De Blauwe Motor waaraan een groot aantal organisaties en bedrijven meedoet. De coalitie richt zich, zoals u kunt lezen op H2O Online, op versnelling en opschaling van innovaties in de watertechnologiesector. In dat kader past ook het voornemen van de netwerkorganisaties ENVAQUA en Water Alliance om hun samenwerking uit te bouwen tot een fusie.

“Wij hebben de behoefte om het Nederlandse watertechnologie netwerk sterker te maken”, leest u in deze H2O. Het zou mooi zijn als een succesvolle beurs een impuls geeft aan deze initiatieven.

Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O media en schrijft het redactioneel in het vakblad  

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs, het redactioneel en door waterprofessionals geschreven artikelen. Deze bijdragen (UITGELICHT) zijn voor rekening van de auteurs.
H2O heeft voor Uitgelicht geen bemoeienis met de inhoud, behoudens de beoordeling of de bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)
Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!