secundair logo knw 1

Even terug naar maart 2020. Dit redactioneel zoomde in op 14e editie van Aqua Vakbeurs Nederland en de behoefte aan nieuwe modulaire innovatieve technologieën om invulling te kunnen geven aan de duurzame opgaven waar de watersector voor staat, zoals energietransitie, klimaatadaptatie, cybersecurity, grondstofwinning, digitale transformatie en afvalwaterbehandeling. 


door Bert Westenbrink


Cover H2O maart 22 H2O maart 2022 Maar de vakbeurs ging niet door. Ze sneuvelde als een van de eerste evenementen door de beperkende maatregelen in de aanpak van de coronacrisis. Na twee Covid-jaren is Aqua Nederland nu een van de eerste beurzen die weer doorgang kan vinden. Zo plots als de beurs in 2020 van de kalender verdween, zo prompt staat het evenement nu weer op de kaart: met een beursvloer vol en een stevig kennisprogramma staat de fysieke uitwisseling niet langer on hold. Het wordt een opgelucht weerzien, als je daarvan kunt spreken nu we in een nieuwe - geopolitieke - crisis zijn beland.

Met de razendsnelle afbouw van de beperkingen verdwenen de zorgen die ondernemers tijdens de online kick-off eind januari nog huiverig stemden: komen er wel voldoende bezoekers? Aan die vraag lag een kosten-batenanalyse ten grondslag: na twee (financieel) zware jaren, wordt de uitgave van elke euro zorgvuldig afgewogen. In het geval van de vakbeurs: tegenover de (niet geringe) beurskosten moeten voldoende en kwalitatief goede contacten staan; een factor die voor elke beurs bepalend is voor het succes, maar nu extra zwaar weegt. De vraag zal beantwoord worden tijdens de drie beursdagen (beursorganisator Easyfairs mikt op 7.000 bezoekers).

Met een beursvloer vol en een stevig kennisprogramma staat de fysieke uitwisseling niet langer on hold

De watertechnologiesector heeft zich, afgaande op de peilingen van WaterCoalitieNL in coronatijd, redelijk staande gehouden gedurende de crisis. Eén van de vragen was wel: is er genoeg financiële ruimte om te blijven investeren in research & development? Voortzetting van de ontwikkeling van nieuwe technologieën is cruciaal. Voor de bedrijven zelf én voor de watersector die voor grote opgaven staat.

En daarmee zijn we terug bij maart 2020. Toen werd alhier geschreven: de watertechnologiesector moet leveren. Dat is nu, twee jaar later, niet anders. En er zijn initiatieven die dat onderstrepen, zoals het nieuwe samenwerkingsverband De Blauwe Motor waaraan een groot aantal organisaties en bedrijven meedoet. De coalitie richt zich, zoals u kunt lezen op H2O Online, op versnelling en opschaling van innovaties in de watertechnologiesector. In dat kader past ook het voornemen van de netwerkorganisaties ENVAQUA en Water Alliance om hun samenwerking uit te bouwen tot een fusie.

“Wij hebben de behoefte om het Nederlandse watertechnologie netwerk sterker te maken”, leest u in deze H2O. Het zou mooi zijn als een succesvolle beurs een impuls geeft aan deze initiatieven.

Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O media en schrijft het redactioneel in het vakblad  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie