Michel Saakes is aangesteld als lector Waterslim Waterstof bij de hogeschool NHL Stenden. Als lector zal Saakes zich richten op onderzoek en onderwijs op het gebied van omzetting van zeewater in waterstofgas, ofwel waterslim waterstof.

Michel Saakes 180 vk Michel SaakesSaakes, verbonden aan onderzoeksinstituut Wetsus als thema coördinator blue energy en resource recovery, zal zich bij NHL Stenden als lector richten op onderzoek en onderwijs op het gebied van omzetting van zeewater in waterstofgas, ofwel waterslim waterstof.

Het gebruik van zeewater voor de productie van waterstofgas in het onderzoek van Saakes is een unicum en noodzakelijk om de productie van waterstofgas uit water haalbaar te maken. De productie van waterstofgas gebeurt namelijk met zuiver water en tot nu toe is zoetwater daarvoor de voornaamste bron. Op grote schaal is dit proces echter te belastend voor onze zoetwatervoorraden.

"We willen op een duurzame manier waterstof opwekken, zonder de huidige drinkwatervoorziening in gevaar te brengen", zegt Saakes. De lector zal onderzoek doen naar manieren om waterstof uit zeewater te genereren zonder dat er giftig chloor vrijkomt. Ook zal hij duurzame alternatieven onderzoeken voor de schaarse metalen zoals platina en iridium, die nu nog worden gebruikt bij het maken de huidige elektrolysecellen.

Saakes bundelt zijn krachten met NHL Stenden lector in Watertechnologie dr. Luewton Agostinho om elkaar aan te vullen op het gebied van membraanontwikkeling voor elektrochemie, nanotechnologie en waterzuivering.

De aanstelling van Saakes is onderdeel van een samenwerking tussen NHL Stenden, onderzoeksinstituut Wetsus en Centre of Expertise Water Technology (CEW). De aanstelling is mogelijk doos subsidie uit de regeling Lectorposities bij instituten (L.INT) van het Regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.