secundair logo knw 1

In de uitgave van het kennismagazine Water Matters van afgelopen december staat het artikel ‘CO2-reductie en grondstofwinning door samenwerking slachterij en rwzi Epe’ (blz 20-23). Het stuk roept vragen op, betoogt Johan Raap. Hij stelt ze in deze bijdrage aan de orde.

door Johan Raap

Johan Raap 180 vk kleur Johan RaapAangezien samenwerking tussen bedrijven en waterschappen altijd mijn aandacht heeft, wekte dit artikel mijn interesse. Ja, het is heel goed dat er vaker wordt gekeken naar de keten - dus de schakels ontdoeners van afvalwater, riolering, riool zuiveringstechnische werken en het oppervlaktewater - en op juiste wijze beschouwd. En hier heb ik toch een paar vragen.

Ten eerste halen de auteurs de termen voorbehandeling en voorzuivering door elkaar. In vele cursussen wordt juist daar aandacht voor gevraagd. Voorbehandeling betreft het proces waarbij de daadwerkelijke zuivering wordt ontlast van storende stoffen, voorzuivering betreft het zuiveringsproces dat (in het voorbeeld van industrie) ook door een rioolwaterzuivering uitgevoerd kan worden. En juist industriële lozingen via gemeenteriool (indirecte lozingen dus) hebben de aandacht tot voorbehandeling ook in de jurisprudentie, vroeger via de Lozingsverordening Rioleringen, tegenwoordig de Wabo en straks als het goed is de Omgevingswet. 

Industriële lozingen
Industriële lozingen dienen altijd hun water voor te behandelen, meer specifiek te ontdoen van grove delen, bezinkbaar en/of drijvend materiaal. In cursussen geef ik altijd als voorbeeld dat een aardappelfrietfabriek de aanhangende grond, de schillen en het bakvet moet verwijderen, en een kippenslachterij de veren en de kippen koppen. Het wordt onderhand zelfs tijd dat we burgers bij deze uitdagingen betrekken; die permitteren zich ondertussen van alles, getuige het vele roostervuil -waaronder veel plastics- dat verwijderd moet worden aan het begin van de rwzi’s, maar dat terzijde.

'Ik kan me niks voorstellen bij deze lozing van een slachterij zonder voorbehandeling'

In reactie op het beschreven voorbeeld in het artikel in Water Matters: ik kan me niks voorstellen bij deze lozing van een slachterij zonder voorbehandeling. Heel duidelijk wordt hierin ook het aandachtpunt van de beheersoperatie op de rwzi gegeven, ophoping van vet in de vetvang van die inrichting. Ik denk toch even aan de keten: hoe is het gesteld met vetophoping in het gemeentelijk rioolstelsel, in de randvoorzieningen en o, ja, bij de riooloverstorten? Die waterketen is goed geschetst in afbeelding 1, maar normaal zit er ergens toch ook een riooloverstort. En juist vanwege die rioolaspecten en voorzieningen is in de wet voorgeschreven dat voorbehandeling van industrieel water, meer specifiek slachterijafvalwater, altijd noodzakelijk is.

Mogelijk haalt dat bedrijf, die slachterij in deze, met die voorbehandeling meer stoffen uit industrieel water dan noodzakelijk via voorbehandeling. Deze nuancering had ik dan graag gezien. De gedachte die daar meteen op volgt: is het resterende water niet meteen geschikt voor anaerobe zuivering? De vuilvracht en de concentratie doen daar meteen aan denken. Dat zou nog meer CO2-besparing kunnen opleveren. Is daar aan gedacht, zomaar een vraag. 

Verkeerd gerekend?
Tot slot wordt meteen in de inleiding geschreven dat de rwzi Epe meer capaciteit heeft dan dat er momenteel wordt aangeboden. Daarbij moet toch meteen de vraag gesteld worden: is er ergens verkeerd gerekend of een verkeerde prognose gemaakt? Uiteraard kan het ook zijn dat de rwzi is uitgelegd op toekomstige ontwikkelingen (zoals bijvoorbeeld de realisatie van een nieuwe woonwijk). Een korte verklaring hiervan is dan ook op zijn plaats.

Het artikel sluit af met een aanbeveling van de auteurs om bij ook bij andere waterschappen te onderzoeken of er meerdere kansen liggen om meer industrieel water te ontvangen, en zo de efficiency van de rioolwaterzuivering te verhogen. Ik steun hun betoog, maar toch met een kanttekening. Vaak kan op veel efficiëntere wijze meer benutbare energie en materialen worden gewonnen uit industriële stromen wanneer deze - op het terrein zelf - worden behandeld met een combinatie van een passende voorbehandeling gevolgd door bijvoorbeeld een anaerobe zuivering.

Er wordt meer biogas gewonnen dan wanneer er eerst een aerobe behandeling wordt uitgevoerd op de rwzi. Ook worden in dat geval de componenten niet gemengd met risicovolle ‘post-consumer-stromen’ waardoor er meer kansen zijn op afzet. Bijvoorbeeld als meststof op het land.

En heel belangrijk, zelfs bij volledige zuivering, dus bij afhaken op het stedelijk rioolsysteem en aanhaken op het regionale oppervlaktewatersysteem, ontstaan er ook meteen mogelijkheden voor intern waterhergebruik. Juist dat geeft ook mogelijkheden voor waterschappen om bij te dragen, waar mogelijk zelfs in beheersoperatie. In dat geval beziet het waterschap niet alleen zijn zuiveringsbeheertaak, maar breder, naar de maatschappelijke opgaven die er zijn. 

Johan Raap is lid van het algemeen bestuur Waterschap Aa en Maas

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het is van belang om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit o.a. PFAS-stoffen voordat ergens regenwater of oppervlaktewater via infiltratieputten naar grondwaterlichaam gebracht kan worden. Verslechtering van kwaliteit grondwater voorkomen, door zuivering van het infiltratiewater is veelal noodzakelijk.
Knap om in deze discussie de landbouwtransitie geheel buiten beschouwing te laten. In plaats van het natuurlijk vermogen van de bodem om water vast te houden te herstellen én de watervraag vanuit de land- en tuinbouw drastisch te verminderen, bijvoorbeeld door regeneratieve akkerbouw en voedselbossen, wordt er (weer) voornamelijk naar technologische oplossingen gekeken zoals water opslaan in de diepe ondergrond. Het enige positieve plan is het initiatief rondom het wegsijpelende water van de Brabantse wal. Maar ook dat is symptoombestrijding in plaats van het aanpakken van de oorzaak waardoor dat water wegsijpelt....Hopelijk is de nieuwe dijkgraaf wat meer een visionair als het gaat om structurele maatregelen om water en bodemsturend echt in de praktijk te brengen!
Na mijn mening een totaal verkeerd initiatief. Waarom niet het meetnet inzetten om  juist een overschrijding te voorkomen. Gewoon een kwestie van de normen lager in te stellen en snel ingrijpen als de voorwaarschuwing in gaat.
Duidelijk weer boeren! 
@Maria WitmerJe link is helaas al weer verlopen...
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Je hebt gelijk Herman, regenwater is zachter en zoeter dan sterk voorgezuiverd rivierwater, maar aangaande microverontreinigingen niet per sé schoner. Met RO kun je overigens ook de ionensamenstelling van infiltratiewater aanpassen en ook macro ionen wegnemen. Maar dat zou waanzin zijn. Infiltratiewater dat inzijgt in de centrale delen van de Veluwe neemt namelijk een diepe, zeer lange weg en duikt pas na duizenden (!) jaren weer op buiten de Veluwe. En dus NIET in beken en sprengen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.