secundair logo knw 1

In H2O nummer 1 van februari 2023 staat op pagina 37 een goede beschouwing van Katrien Smet (VMM) en Patrick Willems (KU Leuven) over de Belgische, meer specifiek de Vlaamse, situatie over hemelwaterberging, ook bij particuliere bebouwing. Daarmee wordt het drinkwater gebruik aanmerkelijk verminderd met ruim 35 liter (per dag per inwoner!). 

Johan Raap 180 vk 2 Johan RaapHelaas wordt naast deze goede beschrijving helaas volkomen vergeten te nuanceren dat de beprijzing van water in dat land volkomen anders is dan in Nederland, en hier zit ook een oorzakelijk verband. In België betaal je gewoon 1 watertarief, dus voor drinkwater, riolering en rioolwaterzuivering tegelijk. Dat maakt meteen een heleboel duidelijk.

In Nederland kan dat blijkbaar niet, en werken de 3 verschillende overheden op dat vlak niet met elkaar samen. In Nederland blijven we maar tamboeren dat ‘de prijs van water zo laag is’, terwijl we dan alleen de prijs van drinkwater bedoelen. Ook in ons vakblad H2O lees ik deze omissie regelmatig.

Trouwens niet alleen België heeft deze koppeling in watertarief, veel ons omringende landen hebben dat, en in Warschau bijvoorbeeld betaal je 14 złoty per m3 ofwel ongeveer € 3,5 per m3.

Tot slot zou ik graag ook aandacht willen vragen voor de woorden ‘drinkwater en leidingwater’. Deze woorden worden vaak (ook in dit artikel) door elkaar gebruikt, maar we moeten realiseren dat in veel landen (maar ook in Nederland) vaak leidingwater geen drinkwater is. Frustrerend derhalve is de BOL (belasting op leidingwater) wat eigenlijk een onjuiste naam is, maar ja, probeer de belastingdienst dat maar eens duidelijk te maken.

Johan Raap, lid algemeen bestuur waterschap Aa en Maas

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs, het redactioneel en door waterprofessionals geschreven artikelen. Deze bijdragen (UITGELICHT) zijn voor rekening van de auteurs.
H2O heeft voor Uitgelicht geen bemoeienis met de inhoud, behoudens de beoordeling of de bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.