secundair logo knw 1

In H2O nummer 1 van februari 2023 staat op pagina 37 een goede beschouwing van Katrien Smet (VMM) en Patrick Willems (KU Leuven) over de Belgische, meer specifiek de Vlaamse, situatie over hemelwaterberging, ook bij particuliere bebouwing. Daarmee wordt het drinkwater gebruik aanmerkelijk verminderd met ruim 35 liter (per dag per inwoner!). 

Johan Raap 180 vk 2 Johan RaapHelaas wordt naast deze goede beschrijving helaas volkomen vergeten te nuanceren dat de beprijzing van water in dat land volkomen anders is dan in Nederland, en hier zit ook een oorzakelijk verband. In België betaal je gewoon 1 watertarief, dus voor drinkwater, riolering en rioolwaterzuivering tegelijk. Dat maakt meteen een heleboel duidelijk.

In Nederland kan dat blijkbaar niet, en werken de 3 verschillende overheden op dat vlak niet met elkaar samen. In Nederland blijven we maar tamboeren dat ‘de prijs van water zo laag is’, terwijl we dan alleen de prijs van drinkwater bedoelen. Ook in ons vakblad H2O lees ik deze omissie regelmatig.

Trouwens niet alleen België heeft deze koppeling in watertarief, veel ons omringende landen hebben dat, en in Warschau bijvoorbeeld betaal je 14 złoty per m3 ofwel ongeveer € 3,5 per m3.

Tot slot zou ik graag ook aandacht willen vragen voor de woorden ‘drinkwater en leidingwater’. Deze woorden worden vaak (ook in dit artikel) door elkaar gebruikt, maar we moeten realiseren dat in veel landen (maar ook in Nederland) vaak leidingwater geen drinkwater is. Frustrerend derhalve is de BOL (belasting op leidingwater) wat eigenlijk een onjuiste naam is, maar ja, probeer de belastingdienst dat maar eens duidelijk te maken.

Johan Raap, lid algemeen bestuur waterschap Aa en Maas

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.