Na de verkiezingen worden bij de waterschappen coalities gevormd en coalitieakkoorden opgesteld. Maar het kan ook anders, stelt Constant van Kretschmar onder verwijzing naar het door alle fracties gedragen bestuursakkoord bij het Hoogheemraadschap van Delfland. Dat akkoord leidde in de achterliggende bestuursperiode tot 'een krachtig collegiaal bestuur'. "De grote uitdagingen waar de waterschappen voor gesteld staan is gebaat bij een brede bestuurlijke samenwerking."

Kretschmar 180 vk Constant van KretschmarBelangstelling vanuit de politiek voor de waterschappen is groter dan ooit. Door het gedeeltelijk afschaffen van de geborgde zetels is er voor de burger op 15 maart meer te kiezen en de keuze uit politieke partijen is groot. Partijen als BBB, Belang van Nederland, Goud, JA21 behoren tot de nieuwkomers bij de komende waterschapsverkiezingen.

Maar wat is het onderscheid tussen al die partijen, stevige dijken, droge voeten, schoon en voldoende water willen we toch immers allemaal? Deze thema’s staan in ieder partij programma en vormen gedeelde uitgangspunten voor het nieuw te formeren waterschapsbestuur.

Gelet op het grote aantal partijen lijkt het voor de hand liggend dat een aantal partijen op basis van de verkiezingsuitslag een coalitie vormt, een coalitieakkoord opstellen en uit hun midden de hoogheemraden zullen kiezen. Dit geheel in lijn met wat binnen het openbaar bestuur gebruikelijk is.

Bestuursakkoord
Maar het kan ook anders, zoals binnen enkele waterschappen reeds is aangetoond. Zo is bij het Hoogheemraadschap van Delfland in de achterliggende bestuursperiode gewerkt vanuit een breed gedragen Bestuursakkoord, opgesteld en onderschreven door alle 11 fracties in het bestuur.

Het besef dat alle fracties een gezamenlijke opdracht hebben en de wens om verbinding te zoeken is sterker dan de neiging om de politieke verschillen uit te vergroten. De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties en dus niet alleen hun eigen fractie.

Een door alle fracties ondertekende verklaring voor een krachtig collegiaal bestuur heeft zich bij Delfland vertaald in een nieuwe open bestuursstijl, waarbij naast gemeenschappelijkheid ook ruimte is voor verschil van inzichten en minderheidsstandpunten. Een belangrijk deel van de bestuursbesluiten is unaniem genomen.

De grote uitdagingen waar de waterschappen voor gesteld staan is gebaat bij een brede bestuurlijke samenwerking, hiermee wordt besluitvorming over de gemeenschappelijke thema’s gefaciliteerd en compromissen gesloten daar waar inzichten tussen de fracties verschillen.

Het sluiten van een Bestuursakkoord zoals bij Delfland is hiervoor een krachtig middel dat navolging verdient!

Constant van Kretschmar is voor de categorie bedrijven lid van het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap van Delfland

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
People in conversation:
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Thomas Gerardu · 13 days ago
    Ik ben niet helemaal thuis in de bestuursvorm van een Waterschappen, maar wat staat er nu precies in dit bericht?
    Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
    In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs, het redactioneel en door waterprofessionals geschreven artikelen. Deze bijdragen (UITGELICHT) zijn voor rekening van de auteurs.
H2O heeft voor Uitgelicht geen bemoeienis met de inhoud, behoudens de beoordeling of de bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)
Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!