secundair logo knw 1

Na de verkiezingen worden bij de waterschappen coalities gevormd en coalitieakkoorden opgesteld. Maar het kan ook anders, stelt Constant van Kretschmar onder verwijzing naar het door alle fracties gedragen bestuursakkoord bij het Hoogheemraadschap van Delfland. Dat akkoord leidde in de achterliggende bestuursperiode tot 'een krachtig collegiaal bestuur'. "De grote uitdagingen waar de waterschappen voor gesteld staan is gebaat bij een brede bestuurlijke samenwerking."

Kretschmar 180 vk Constant van KretschmarBelangstelling vanuit de politiek voor de waterschappen is groter dan ooit. Door het gedeeltelijk afschaffen van de geborgde zetels is er voor de burger op 15 maart meer te kiezen en de keuze uit politieke partijen is groot. Partijen als BBB, Belang van Nederland, Goud, JA21 behoren tot de nieuwkomers bij de komende waterschapsverkiezingen.

Maar wat is het onderscheid tussen al die partijen, stevige dijken, droge voeten, schoon en voldoende water willen we toch immers allemaal? Deze thema’s staan in ieder partij programma en vormen gedeelde uitgangspunten voor het nieuw te formeren waterschapsbestuur.

Gelet op het grote aantal partijen lijkt het voor de hand liggend dat een aantal partijen op basis van de verkiezingsuitslag een coalitie vormt, een coalitieakkoord opstellen en uit hun midden de hoogheemraden zullen kiezen. Dit geheel in lijn met wat binnen het openbaar bestuur gebruikelijk is.

Bestuursakkoord
Maar het kan ook anders, zoals binnen enkele waterschappen reeds is aangetoond. Zo is bij het Hoogheemraadschap van Delfland in de achterliggende bestuursperiode gewerkt vanuit een breed gedragen Bestuursakkoord, opgesteld en onderschreven door alle 11 fracties in het bestuur.

Het besef dat alle fracties een gezamenlijke opdracht hebben en de wens om verbinding te zoeken is sterker dan de neiging om de politieke verschillen uit te vergroten. De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties en dus niet alleen hun eigen fractie.

Een door alle fracties ondertekende verklaring voor een krachtig collegiaal bestuur heeft zich bij Delfland vertaald in een nieuwe open bestuursstijl, waarbij naast gemeenschappelijkheid ook ruimte is voor verschil van inzichten en minderheidsstandpunten. Een belangrijk deel van de bestuursbesluiten is unaniem genomen.

De grote uitdagingen waar de waterschappen voor gesteld staan is gebaat bij een brede bestuurlijke samenwerking, hiermee wordt besluitvorming over de gemeenschappelijke thema’s gefaciliteerd en compromissen gesloten daar waar inzichten tussen de fracties verschillen.

Het sluiten van een Bestuursakkoord zoals bij Delfland is hiervoor een krachtig middel dat navolging verdient!

Constant van Kretschmar is voor de categorie bedrijven lid van het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap van Delfland

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs, het redactioneel en door waterprofessionals geschreven artikelen. Deze bijdragen (UITGELICHT) zijn voor rekening van de auteurs.
H2O heeft voor Uitgelicht geen bemoeienis met de inhoud, behoudens de beoordeling of de bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John