In H2O nummer 10 van november 2022 staat op blz 25 onder ‘hoogstandje‘ een aardige bijdrage over gebruik van effluent, meer specifiek in akkerbouw voor de teelt van gewassen als aardappel en uien, maar ook in de fruitteelt voor groei van peren.
Helaas maakt dit artikel geen onderscheid tussen rioolwater effluent of bedrijfswater effluent. Deze nuancering is heel belangrijk, en bij bedrijfswater effluent nog veel meer.
Inderdaad haalden boeren in de droge zomer van dit jaar in Zeeland effluentwater op, maar dat was - zover ik weet - bedrijfswater effluent na zuivering bij een groentenverwerker Coroos te Kapelle.
Ik hoop dat iedereen zich kan voorstellen dat dit water naar landbouw toch fors minder verdacht is dan rioolwater effluent. Het lijkt mij wezenlijk deze nuancering in het vervolg goed te maken.
Johan Raap, lid algemeen bestuur Waterschap Aa en Maas
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren.