secundair logo knw 1

OPINIE - Op 11 oktober verschijnt in H2O een opinie van oud-hoogleraar gezondheidstechniek Kop over het klimaatprobleem. De strekking is dat de klimaatverandering wel eens mee kan vallen en we meer tijd hebben, leest Johan Bakker. Hij reageert: "Laten we de urgentie niet bagatelliseren. We hebben niet ‘tijd genoeg’."

door Johan Bakker

Johan Bakker 180 vkKop verwijst in zijn opiniebijdrage over klimaatverandering onder andere naar Prof. Berkhout die er qua feiten wel vaker anders over denkt. Het is de maand waarin het IPCC, waar duizenden wetenschappers aan meewerken, met stevige bevindingen komt, over de temperatuurstijging, over stijging van de CO2-concentratie, de zeespiegelstijging en de onomstotelijke vaststelling dat de mens hiervoor verantwoordelijk is. Maar Kop vindt dat we door het klimaatpanel worden ‘opgejut’.

Begrijpelijk dat de redactie, na mijn kritiek op de bovenstaande gang van zaken me uitdaagde om zelf met een opinie te komen.

Inhoudelijk op ‘klimaatsceptici’ reageren is ‘false balance’. Alsof we nog twee gelijkwaardige meningen hebben waar maar eens goed over gediscussieerd moet worden. Die tijd is voorbij. Ik verwijs voor ‘inhoud’ gemakshalve naar het uitstekende blog ‘Klimaatveranda.wordpress.com’ van een aantal klimaatwetenschappers, die nog onvermoeid reageren op afwijkende meningen.

Maar bovenal ben ik geen klimaatwetenschapper maar een bouwer, al ben ik gezien mijn verleden goed ingevoerd. Ik bouw al 25 jaar aan dijken en ook aan duurzame energie nu. De meeste waterschappen zijn bouwers, met adaptatie maatregelen en hun investeringen in Energieneutraal 2025-2030. Ik ben ben trots op deze doe-mentaliteit. En dat zouden we meer moeten communiceren. Om te tonen dat er valt te handelen.

Wel reageer ik op één aspect van Kop over de zeespiegelstijging. Ruimte voor de Riviermaatregelen waren voor het bovengebied van de rivieren en helpen niet voor het benedengebied. Als de zee stijgt stijgen de rivieren mee. En moeten straks duizenden m3 rivierwater per seconde in een gigantische nieuwe binnenzee worden geparkeerd en op de Noordzee worden uitgemalen.

Wat dat voor Nederland betekent laat zich raden. Het is niet gezond. Laten we de urgentie niet bagatelliseren. Plan B is vandaag. We hebben niet ‘tijd genoeg’.

Johan Bakker is directeur innovatie, Waterschap Rivierenland

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs, het redactioneel en door waterprofessionals geschreven artikelen. Deze bijdragen (UITGELICHT) zijn voor rekening van de auteurs.
H2O heeft voor Uitgelicht geen bemoeienis met de inhoud, behoudens de beoordeling of de bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.