OPINIE - Hannie Visser-Kieboom, lid van het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland, reageert op het artikel 'Aandacht voor de rol helpt AB waterschappen professionaliseren' van Arjan Löesink, Evelien van der Kuil en Susan Arts van organisatieadviesbureau Twynstra Gudde. In de roep om verdere professionalisering brengt zij twee zaken in.

door Hannie Visser-Kieboom

Hannie Visser Kieboom 180 vkIk wil ten eerste de mogelijkheid inbrengen van het invoeren van een eigen griffie voor het algemeen bestuur van de waterschappen, om zo te komen tot professionalisering en een duidelijkere scheiding tussen het algemeen bestuur (AB) en het dagelijks bestuur (DB). Persoonlijk ben ik daar voorstander van, maar waterschappen kennen een monistisch systeem. Dit in tegenstelling tot gemeenteraden en provinciale staten die wel een dualistisch stelsel kennen.

De heemraden zijn immers naast DB-leden ook-AB leden. En zouden dan toch ook de mogelijkheid moeten hebben van een eigen griffie gebruik te kunnen maken, zo kan het tegenargument zijn. Behoort een zelfstandige griffie dan wel tot de mogelijkheden? Enkele waterschappen hebben een griffier die het AB begeleidt, maar deze is onderdeel van de concernstaf en heeft geen eigenstandige positie in de organisatie.

Het roept de vraag op of een zelfstandige griffie daadwerkelijk alleen mogelijk is binnen een dualistisch systeem of dat we moeten zoeken naar mogelijkheden om wel te komen tot een eigen griffie bij de waterschappen. Achterliggende vraag kan dan zelfs zijn of waterschapsbesturen voor altijd monistisch moeten blijven of toch ook een dualistisch systeem moeten invoeren.

Mogelijk kan Douwe Elsinga, de vormgever van het dualistisch systeem in gemeenteraden en provinciale staten, daar zijn licht over laten schijnen. Maar ook de Unie van Waterschappen kan zich hierover uitspreken.

Het tweede dat ik in de discussie in wil brengen, is de professionalisering van de individuele AB-leden. Is dit een verantwoordelijkheid van de waterschappen, van de (politieke) partijen of van de AB-leden zelf? Om als voorbeeld te noemen, de nieuwe Omgevingswet. Alle medewerkers van de waterschappen die daarmee te maken krijgen, worden geschoold door de eigen organisatie over de veranderingen die de wet met zich meebrengt.

Moeten de AB-leden daarin dan niet meegenomen worden? Binnen Waterschap Rivierenland worden de mogelijkheden tot scholing in elk geval niet aangeboden. Maar mogelijk wel bij andere waterschappen? Terwijl je bijvoorbeeld bij andere bestuursgremia, zoals de woningcorporaties, zelfs een plicht hebt je regelmatig te laten scholen. Zouden we dat ook bij de waterschappen moeten invoeren? Ik ben benieuwd naar reacties van andere waterschappers.

Hannie Visser-Kieboom is lid van het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland (CDA)

Lees ook:
Opinie Twynstra Gudde: Aandacht voor de rol helpt AB waterschappen professionaliseren

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs, het redactioneel en door waterprofessionals geschreven artikelen. Deze bijdragen (UITGELICHT) zijn voor rekening van de auteurs.
H2O heeft voor Uitgelicht geen bemoeienis met de inhoud, behoudens de beoordeling of de bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)
Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!