De bestuurlijke incidenten bij Waterschap Limburg stapelen zich op. Maar een bestuurscultuur van 'ons-kent-ons' en 'zo gaat het hier altijd', past niet bij een modern waterschap. De Unie van Waterschappen moet een gele kaart uitdelen aan de Limburgse dijkgraaf, stellen Hans Middendorp en Ron van Megen.

door Hans Middendorp en Ron van Megen

Ron van Megen 180 vk Ron van MegenSlechte verstandhouding in het dagelijks bestuur van waterschap Limburg en een 'onvolwassen' integriteitssysteem, constateerde de externe rapporteur van het bureau Governance & Integrity Nederland vorige week. Er was ook een opvallend excuus: “De eerste en meest belangrijke conclusie had moeten zijn dat het onderzoek geen enkele aanwijzing had opgeleverd dat u uw Hans Middendorp vk 180 Hans Middendorppositie misbruikt heeft”, schrijft het algemeen bestuur aan de weggestuurde dagelijkse bestuurder. In gewoon Nederlands: "we hebben u valselijk beschuldigd, helaas".

Naar nu ook nog eens blijkt heeft waterschap Limburg gevoelige passages uit verslagen van het crisisberaad tijdens de hoogwaterramp in juli 2021 herschreven en geschrapt. Op tientallen punten zijn er door een ‘junior beleidsmedewerker’ wijzingen aangebracht. Onder meer over keringen die niet hoog genoeg zouden zijn, en over kritiek op de dijkgraaf die verkeerde uitspraken in de media had gedaan over de waterstand.

Waterschap Limburg ontkent dat de verslagen bewust zijn gemanipuleerd. "Er is alleen te ruim omgesprongen met de opdracht om privacygevoelige informatie te verwijderen", zegt de secretaris-directeur die daarvoor eindverantwoordelijk was.

De AWP vindt dat een waterschap als overheidsbestuur altijd transparant moet zijn over de genomen besluiten en de afwegingen daartoe. Transparantie is niet een vuile ruit die je achteraf weer schoonveegt. Mooier voordoen naar de media past gewoon niet bij een modern waterschap.

Integriteit en een transparante opstelling zijn fundamenteel voor het vertrouwen van de samenleving in gekozen bestuurders en een benoemde dijkgraaf. De 21 dijkgraven van Nederland die samen het bestuur vormen van de Unie van Waterschappen, moeten ondubbelzinnig afstand nemen van de bestuurscultuur in waterschap Limburg. Eerder bleek de Limburgse dijkgraaf ook al zijdelings betrokken bij het schandaal rond malversaties bij landschapsbeheerder IKL. Dat leidde in april vorig jaar tot het aftreden van het voltallige Limburgse provinciebestuur.

Een gele kaart voor de dijkgraaf van Limburg is op z'n plaats.


Ron van Megen en Hans Middendorp zijn respectievelijk voorzitter en vicevoorzitter van de Algemene Waterschapspartij (AWP)

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Peter · 11 months ago
    Typisch dat Middendorp commentaar heeft. In de vorige periode heeft hij in het dagelijks bestuur van Delfland gezeten. Daar liep het toch ook niet zo soepel allemaal…
  • This commment is unpublished.
    Roel van Swam · 11 months ago
    Afgaan op krantenartikelen om te oordelen over personen die je verder niet tot nauwelijks kent: hoe integer is dat?

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs, het redactioneel en door waterprofessionals geschreven artikelen. Deze bijdragen (UITGELICHT) zijn voor rekening van de auteurs.
H2O heeft voor Uitgelicht geen bemoeienis met de inhoud, behoudens de beoordeling of de bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)
Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!