De AWP noemt het geamendeerde wetsvoorstel voor twee geborgde zetels voor de boeren (LTO) en twee voor natuurterreinen (Bosschap) ‘een aanvaardbaar compromis, overeenkomstig de tweede optie in het advies van de commissie Boelhouwer van twee jaar geleden’.

door Hans Middendorp

Hans Middendorp vk 180 Hans MiddendorpHet wetsvoorstel is absoluut een stap in de goede richting voor een democratisch waterschapsbestuur. Vooral omdat het overwicht van de geborgde zetels in de coalitievorming vervalt. Daarmee worden er veel meer coalities denkbaar en dat geeft een impuls aan partijen zoals de AWP.

Na jaren praten heeft de Tweede Kamer eindelijk de knoop doorgehakt. Maar het bedrijfsleven toont zich een slechte verliezer. Het wil zijn gelijk halen in de Eerste Kamer. Tussen de regels door kun je lezen dat ze hopen dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel terugstuurt naar de Tweede Kamer, zodat de beslissing over afschaffen van de geborgde zetels wordt uitgesteld tot na de waterschapsverkiezingen in maart 2023.

Het argument van bedrijven 'dat ze zoveel zuiveringsheffing betalen', vindt de Tweede Kamer niet relevant. Vergelijk het bijvoorbeeld met drinkwater: veel bedrijven zijn grootverbruiker maar toch hebben ze geen geborgde zetel in de directie van drinkwaterbedrijven.

Het tweede argument van de bedrijven gaat over de 'onafhankelijke kennis'. Maar als de wetgever echt zou besloten dat er #onafhankelijke deskundigen in het waterschapsbestuur moeten worden benoemd, dan gaat dat op basis van CV en ervaring waar iedereen aan kan meedoen, en niet op basis van een achterkamertjesprocedure door de lobby van het bedrijfsleven.

Bovendien heeft de AWP gepleit voor een onafhankelijke commissie 'maatschappelijke belangen' in elk waterschap. Daar zou de kennis geborgd zijn zonder de politieke macht. De AWP vindt het teleurstellend dat de geborgde zetels deze optie niet serieus hebben overwogen maar koppig vasthouden aan 'hoe het altijd is geweest'.

Voor de mensen die nu op een geborgde zetel zitten: die zijn met hun kennis en ervaring meer dan welkom bij de politieke partijen. Zo werkt de democratie in Nederland. Dus stop met kniezen en meld je aan bij de AWP of een andere partij!

Hans Middendorp is vicevoorzitter van de AWP

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs, het redactioneel en door waterprofessionals geschreven artikelen. Deze bijdragen (UITGELICHT) zijn voor rekening van de auteurs.
H2O heeft voor Uitgelicht geen bemoeienis met de inhoud, behoudens de beoordeling of de bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)
Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!