secundair logo knw 1

Het regent steeds meer in Nederland. Toch zijn grote gebieden verdroogd, de Veluwe vooral doordat aangeplant naaldbos superveel verdampt. Daarom vallen beken droog. Bosomvorming ten faveure van loofbos zou waterbalans en biodiversiteit herstellen. Infiltreren van onberispelijk voorgezuiverd rivierwater is ook een optie, met extra bronnen voor drinkwater als bijvangst.


door Jos Peters


Jos Peters 180Jos PetersDe Veluwe is én ons grootste natuurgebied én onze nationale regenton. Het Veluwemassief bevat pakweg 10 keer meer zoet water dan het IJsselmeer. De centrale, hoge delen zijn ideaal voor wateropslag ondergronds. Willen we internationale afspraken nakomen voor herstel van natuur en biodiversiteit, willen we water bergen, willen we extra bronnen voor drinkwater vinden, denk dan aan de Veluwe.

Ik ben er vaak kletsnat geregend. Op de Veluwe valt gemiddeld 900 miljoen kuub per jaar, 175 miljoen meer dan een eeuw geleden. Hoe kan het gebied dan toch verdroogd zijn? Daarvoor moeten we terug in de tijd. Eind negentiende eeuw startte ontginning van ‘woeste gronden’. Lastige zandverstuivingen werden beteugeld met aanplant van uitheemse naaldbomen. Nou, dat hebben we geweten. Momenteel is bijna de helft van de Veluwe saai naaldbos. Dat verdampt ook nog eens meer dan loofbos en heel veel meer dan zand en heide.

De wolf verscheen, het leefgebied van beekprik, ijsvogel, libelle verdwijnt nu er jaarlijks ruwweg 250 miljoen kuub méér verdampt dan eind negentiende eeuw. Niet klimaatverandering, het naaldbos doet beken en sprengen droogvallen. Inderdaad, het laatste jaar is extreem nat maar langjarig zijgt te weinig in want verdamping is veel meer toegenomen dan neerslag. Zelfs als waterbedrijf, papierindustrie en boeren geen druppel zouden winnen – al zou dat positief bijdragen – ook dán stopt verdroging niet.

Dat gebeurt wél met grootschalig ‘verloofen’: kappen van donker naaldbos ten faveure van open loofbos. Dan verdampt er minder en stijgt de afvoer op de van oudsher kletsnatte flanken van de Veluwe. Voor wie het vergeten is, de Gelderse Vallei - nu ernstig ontwaterd - was ooit moeras. Vervanging van álle naaldbos door heide en zand geeft een nóg grotere boost aan beken en sprengen. Boskap is discutabel, maar bosómvorming lukt als we boseigenaren subsidiëren.

De centrale, hoge delen zijn ideaal voor wateropslag ondergronds

Er is nóg een knop om aan te draaien. Ruim 5 jaar geleden muntte ik het begrip ‘Veluwe als Water Accu’. Ik stofte een plan af uit de jaren 70 van de vorige eeuw. Dat plan had een puur blauw doel: drinkwaterproductie. Het Structuurschema Drink- en Industriewatervoorziening 1972 repte over maar liefst 500 miljoen kuub infiltratie van IJsselwater en terugwinning als grondwater. Het kwam er niet van. Toen niet.

We zijn 50 jaar verder. Opnieuw zoeken waterbedrijven naar extra bronnen voor drinkwater, ze kijken naar rivierwater. Daarvan is prima drinkwater te maken, althans met tussenschakeling van een bekken of ondergrondse buffer want een rivier als bron voor drinkwater is niet betrouwbaar. Een voorraad kan perioden overbruggen waarin de rivier verontreinigd is of een uitzonderlijk lage afvoer heeft en bespaart ruim 30 procent op noodzakelijke piekcapaciteit - en dus productiekosten - van innamewerk en zuivering. Natuurlijk maken we het water vóór infiltratie onberispelijk schoon, schoner dan regenwater. Dat kan, dat is betaalbaar. Daarna, in de bodem, krijgt het water de enorme voordelen van grondwater als bron voor drinkwater.

Hoe mooi zou het zijn als waterschap en waterbedrijf een-op-een samenwerken, grenzen ontkennend, op groene leest, met terreinbeheerders en provincie. Infiltratie van jaarlijks zeg 100 miljoen kuub, in fraaie plassen ter grootte van nog geen kwart procent van het areaal naaldbos bestrijdt verdroging en zorgt voor stromende beken, natuurherstel en jaarlijks zeg 50 miljoen kuub extra drinkwater precies daar waar dringend nodig: midden in ons land.


Jos Peters is waterexpert en -activist en schrijft een column in H2O


LEES OOK

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Jos Peters · 3 months ago
    Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Steven Westerman · 4 months ago
    Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het is van belang om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit o.a. PFAS-stoffen voordat ergens regenwater of oppervlaktewater via infiltratieputten naar grondwaterlichaam gebracht kan worden. Verslechtering van kwaliteit grondwater voorkomen, door zuivering van het infiltratiewater is veelal noodzakelijk.
Knap om in deze discussie de landbouwtransitie geheel buiten beschouwing te laten. In plaats van het natuurlijk vermogen van de bodem om water vast te houden te herstellen én de watervraag vanuit de land- en tuinbouw drastisch te verminderen, bijvoorbeeld door regeneratieve akkerbouw en voedselbossen, wordt er (weer) voornamelijk naar technologische oplossingen gekeken zoals water opslaan in de diepe ondergrond. Het enige positieve plan is het initiatief rondom het wegsijpelende water van de Brabantse wal. Maar ook dat is symptoombestrijding in plaats van het aanpakken van de oorzaak waardoor dat water wegsijpelt....Hopelijk is de nieuwe dijkgraaf wat meer een visionair als het gaat om structurele maatregelen om water en bodemsturend echt in de praktijk te brengen!
Na mijn mening een totaal verkeerd initiatief. Waarom niet het meetnet inzetten om  juist een overschrijding te voorkomen. Gewoon een kwestie van de normen lager in te stellen en snel ingrijpen als de voorwaarschuwing in gaat.
Duidelijk weer boeren! 
@Maria WitmerJe link is helaas al weer verlopen...
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Je hebt gelijk Herman, regenwater is zachter en zoeter dan sterk voorgezuiverd rivierwater, maar aangaande microverontreinigingen niet per sé schoner. Met RO kun je overigens ook de ionensamenstelling van infiltratiewater aanpassen en ook macro ionen wegnemen. Maar dat zou waanzin zijn. Infiltratiewater dat inzijgt in de centrale delen van de Veluwe neemt namelijk een diepe, zeer lange weg en duikt pas na duizenden (!) jaren weer op buiten de Veluwe. En dus NIET in beken en sprengen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.