secundair logo knw 1

WATERBLOG - De gevolgen van klimaatverandering verschillen van gebied tot gebied en van stad tot stad. De klimaatstresstest geeft inzicht in wat die gevolgen zijn. Daardoor wordt duidelijk dat actie nodig is om klimaatbestendig te worden. Maar wie is dan aan zet en wat moet er gebeuren? 

door Eilard Jacobs

Eilard Jacobs 180Eilard Jacobs De klimaatstresstest stond centraal in het KNW voorjaarscongres. Sofie Stolwijk (DPRA Deltaplan) legde het eerst maar eens uit: Met de stresstest kan je de kwetsbaarheid van een gebied in beeld brengen voor wateroverlast, overstroming, droogte en hitte. Het zijn nu vooral de gemeenten die hiermee aan de slag moeten. Gelukkig zijn er al veel bezig, al zijn er ook achterblijvers.

Klimaatverandering is ook een gezondheidsvraagstuk, zeker wereldwijd (en dan worden vooral de sloppenwijken getroffen). Bekend is dat hittegolven leiden tot grotere sterfte, maar ook kan het besmettingsrisico toenemen. Overigens zijn luchtverontreiniging en psychische stoornissen wel een veel groter gezondheidsrisico (Birgit Staatsen, RIVM).

Oplossing
Wij watermensen willen eigenlijk veel liever praten over de oplossing dan het probleem en de rest van de dag ging dus ook vooral daarover. Technische oplossingen zijn er genoeg, Floris Bogaard (Tauw en hogescholen Groningen en Rotterdam) liet in sneltreinvaart een deel van de 1001 mogelijkheden zien. Niet alleen in de openbare, maar zeker ook in de particuliere ruimte.


In de stad is de ruimte schaars en bovendien al voor andere doeleinden in gebruik. Is functiecombinatie dan de oplossing? Soms wel maar makkelijk is dat niet. Wateroverlast oplossen met een waterplein? Dat bleek in Rotterdam nog helemaal niet zo vanzelfsprekend. Wateroverlast is geen dagelijks probleem, een goede leefomgeving wel. Thuy Do (gemeente Rotterdam) benoemde zeven schurken die het je lastig maken als je met klimaatstress aan de slag wilt in de buurt.

Het lastigste is wel dat het een lange termijn vraagstuk is dat om voorrang strijd met korte termijn problemen. Als de bewoners dan de oplossingen ook nog ervaren als een aantasting van hun leefomgeving, wordt het helemaal lastig. Toch lukt het best wel om samen met professionals en de buurt tot oplossingen te komen. John Jacobs (Water Sensitive Rotterdam) en Daniel Goedbloed (Waternet, rainproof) deelden hun ervaringen.

Grens
Eigenlijk zou de grens tussen publieke en particuliere ruimte moeten vervagen om tot een optimaal maatregelenpakket te komen. Maar dat staat haaks op de praktijk, zeker die van een zich terugtrekkende overheid. Het klimaatvraagstuk is een transitie vraagstuk, het is veel omvangrijker dan dat slechts de overheid aan zet is om met wat maatregelen het probleem op te lossen.

Klimaatadaptatie gaat ook niet alleen om maatregelen om wateroverlast te voorkomen, maar zeker ook om maatregelen om de schade te beperken bij verschillende extreme gebeurtenissen. Het is mede daardoor een domein waar overheid, bewoners en bedrijfsleven ieder een rol hebben. Wat dat betreft zijn er veel overeenkomsten met de energietransitie nu we van het aardgas af moeten. Misschien ligt de oplossing wel in het integreren van beide vraagstukken.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.