secundair logo knw 1

Fraai is het niet, maar negeren en uitstellen loont. Voorbeeld uit de eigen praktijk: rond 2000 werd door TNO voorgeschreven dat drinkwaterbedrijven zeer gedetailleerde gegevens van elke diepe boring moesten aanleveren in een academisch format (Boris 3.0), inclusief geologische beschrijving. In theorie een enorme kostenpost voor het bedrijf waar ik destijds werkte. Protesteren bleek aan dovemansoren gericht.


door Harrie Timmer


Harrie Timmer 180 vk meiHarrie TimmerGewoon negeren hielp wel. Nooit meer iets van gehoord nadat de projectfinanciering vanuit het Rijk stopte. Een leerzaam moment. Met wat geluk waaien dingen dus over. De Duitsers kennen dit fenomeen als het DELLE-principe: ‘Durch Einfach Liegen Lassen Erledigt’. Opgelost door te laten liggen.

Uit dezelfde serie: vanwege verziltende grondwaterwinningen en destijds geprognotiseerde groei van de drinkwatervraag lagen er in de jaren 90 allerlei concrete plannen voor kostbare megaprojecten: (diep)infiltratie van voorgezuiverd oppervlaktewater, infiltratie van oevergrondwater (OEDI) en de infiltratie van Maaswater (MIP). Onderzoeken en voorstudies waren vaak al gedaan. Vanwege de sterke nadruk op kostenefficiency destijds schoof de besluitvorming steeds een beetje op. Toen uiteindelijk de prognoses afvlakten door de introductie van zuinige wasmachines, spaardouches en zuinige toiletten verdwenen de plannen definitief in de la.

Ook negeerden we jarenlang de verdroging. Rond 1990 een groot probleem en beleidsspeerpunt. Helaas bleek 60 procent veroorzaakt door de ontwatering voor de landbouw. Praktisch en bestuurlijk dus een heikel punt. Het sluiten van een grondwaterwinning van het brave provinciale waterbedrijf op de Utrechtse Heuvelrug was gelukkig wél een makkelijke draaiknop.

Serieuze fysieke ingrepen worden immers steeds duurder en complexer

Conform verwachting steeg lokaal de grondwaterstand. Zelfs zo hoog dat de kelders van de naburige wijken onder water liepen waarna met publieke middelen drainage werd aangelegd. Netto milieueffect nul, maar wel veel geld kwijt en dus niet iets waar je bestuurlijk mee scoort. Alles bij elkaar geen wonder dat het probleem beleidsmatig langzaam buiten beeld verdween. Helaas niet definitief. De verdroging bleek een blijvertje. Na de droge zomers van 2018, 2019, 2020 en 2022 stond het opeens wel weer bovenaan de agenda.

Is uitstel nu wijs of slecht? Het lijkt zonde: als we 30 jaar terug hadden doorgepakt was het huidige probleem met verdroging en drinkwaterproductiecapaciteit al opgelost. Waarschijnlijk goedkoper dan nu. Serieuze fysieke ingrepen worden immers steeds duurder en complexer. Anderzijds kan je bestuurlijk concluderen dat uitstel helpt.

De wereld is niet vergaan. De problematiek is in de tussentijd niet veranderd en we hebben 30 jaar lang geen ingewikkelde besluiten hoeven nemen. Technisch is uitstel soms ook nuttig. In de loop der tijd ontstaan nieuwe inzichten en technieken. De sluiting door verzilting van pompstation Alphen aan de Rijn en Hazerswoude-Rijndijk rond 1995 had met membraanfiltratie voorkomen kunnen worden.

Uitstel is dus beide: wijs en slecht. In de praktijk zien we vaak de hybride oplossing: verstandige dingen in planvorm technisch voorbereiden en dan (eigenlijk te laat) uitvoeren als het bestuurlijk echt niet meer te negeren valt. Niet fraai, wel de realiteit.


Harrie Timmer is geohydroloog en schrijft een column in het vakblad


MEER COLUMNS VAN HARRIE TIMMER

De geest is gewillig, maar het vlees is zwak
HUP OSOA!
'Aan het bevoegde gezaag'
Nee, ik wil geen transitie

De feiten en de waarheid
Hoe dan wel?
Voorbij het stofje van het jaar
Bestuurders en Ingenieurs 
Leve Europa
Don’t look down
De disfunctionele kringloop van rijksbeleid en regionale regie
We zijn ze, en ze doen het best goed
Een geborgde zetel voor de regenboogforel
Doen is het nieuwe denken
Het parallelle universum van de waterwereld
Nader onderzoek wordt niet aanbevolen
Een wet op de milieudoelen
U drinkt uw eigen gezeik

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/