secundair logo knw 1

PARTNER CONTENT - In Nederland denken we dat veel van ons oppervlaktewater geschikt is voor de productie van drinkwater, zwemmen en andere vormen van waterrecreatie. En dat is uiteraard ook zo. Toch schudde de European Environmental Agency (EEA) de watersector begin juli weer even wakker.

Hans Post AllSolutionsdoor Hans Post, ALLSOLUTIONS

Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van slechts 40 procent van de oppervlaktewateren in de Europese Unie in orde is. Nederland scoort nog veel lager met een percentage van minder dan 10 procent.

De cijfers zijn weliswaar alarmerend, maar de Nederlandse watersector zit niet stil. In de afgelopen jaren zochten overheidsinstanties, maatschappelijke organisaties en kennisinstituten nadrukkelijk de samenwerking op om de waterkwaliteit te bevorderen. Ook de 21 waterschappen in Nederland zijn zich ervan bewust dat ze deze uitdagingen het beste samen kunnen aangaan. Niet voor niets werken de waterschappen op het gebied van digitale informatievoorziening al nauw samen in het Waterschapshuis. En er liggen meer kansen voor waterschappen om samen op te trekken.

Eén plek voor financiën en beheer

Uit ervaring weet ik dat veel processen bij de waterschappen vrijwel identiek zijn. Als je kijkt naar bijvoorbeeld financiën, functioneel beheer en aanbestedingen, dan pakken waterschappen deze taken in grote lijnen hetzelfde aan. Toch worden deze processen vaak decentraal geregeld. Naar mijn mening kunnen de waterschappen hier samen grote voordelen realiseren.

Stel je voor dat de boekhouding en het functioneel beheer van meerdere waterschappen op één plek geregeld zijn. Eén shared service center waar minder FTE’s nodig zijn per waterschap en waar de (licentie)kosten gedeeld worden. En waar sprake is van meer specialisatie, want de beheerders en boekhouders doen kennis op van meerdere waterschappen. Key users en eindgebruikers van de waterschappen kunnen bovendien op één plek terecht voor vragen en storingen.

Slimmer inkopen

De volgende stap is samenwerking op het gebied van contractbeheer. Aanbestedingen en de inkoop van goederen voeren waterschappen vaak apart van elkaar uit. Soms lopen er zelfs vergelijkbare orders van diverse waterschappen bij dezelfde leverancier. Waarom trekken waterschappen niet samen op? Want door gezamenlijk aan te besteden, kunnen waterschappen diensten en leveringen slimmer inkopen. Door als één grote partij op te trekken, verbeteren ze hun onderhandelingspositie ten opzichte van toeleverende bedrijven. Die positie en het feit dat je een dienst of product in grotere aantallen afneemt, resulteert waarschijnlijk in lagere kosten. Bovendien scheelt het zowel voor de waterschappen als de leverancier enorm veel tijd. In plaats van meerdere langdurige aanbestedingstrajecten is er straks nog maar één traject.

Bijkomend voordeel voor leveranciers en waterschappen is dat er heldere en uniforme contractvoorwaarden zijn. Zie het als de algemene voorwaarden om te werken met waterschappen. Handig, want zo hoeft een leverancier geen rekening te houden met verschillende voorwaarden en voorkomen ze gezamenlijk de kans op fouten.

Waardevolle inspanning

Uiteraard vraagt samenwerken een extra inspanning van alle waterschappen. Het opzetten van een shared service center vraagt om duidelijk gedefinieerde en eenduidige processen. Dit is naar mijn mening een inspanning die vooral voordelen oplevert. Door kennis en ervaring te delen over processen, leren waterschappen van elkaar wat wel én niet werkt. Zo ontdekken ze welke processen het best geschikt zijn voor een shared service center en steken ze ongetwijfeld ook in andere processen nog iets van elkaar op.

Dat het mogelijk is om op dit niveau samen te werken en kosten te besparen, dat bewijzen de hoogheemraadschappen van Rijnland, Delfland en Schieland & De Krimpenerwaard. Drie buren die met succes intensief samenwerken. Ben je benieuwd hoe ze dat hebben aangepakt? Lees hier hun verhaal.


PARTNER CONTENT: Deze bijdrage is een productie van AllsolutionsAllSolutions is specialist op het gebied van online bedrijfssoftware. 
De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van H2O

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.