secundair logo knw 1

WATERBLOG - We werken allemaal met water, maar zijn we ons wel bewust van de bijzondere eigenschappen van deze stof? We kennen de drie aggregatietoestanden vast, vloeibaar en gas, maar is er nog een vierde aggregatietoestand? En welke rol speelt die met betrekking tot leven?

door Eilard Jacobs

Eilard Jacobs 180Op een seminar op 15 oktober georganiseerd door de stichting “WATER Drager van Leven” en Waternet stond de key note van prof. Marc Henry (Fysische Chemie, Universiteit van Straatsburg) centraal. We waanden ons als toehoorders weer terug in de collegebanken bij zijn betoog onderbouwd met veel vooral fysische formules. Gelukkig volgde er nu geen tentamen.

Theorie
Zijn theorie komt globaal op het volgende neer: Op de grens van materie en energie gaat water over van een materieverschijnsel in een trillingsverschijnsel. De trillingen hebben een gelijke frequentie maar een ongelijke fase. Wanneer deze trillingen door een externe invloed, bijvoorbeeld elektromagnetische straling, in gelijke fase geraken (als een rij metronomen die eerst ongelijk, maar uiteindelijk gelijk tikken) ontstaat een dunne coherente laag (ca 100 moleculen) die zich als eenheid gaat gedragen, zoals bijvoorbeeld een vlucht spreeuwen.

Deze laag is een apart coherent domein en is overal in levende cellen aanwezig. Marc Henry noemt het de morfogenetische fase. Deze fase wordt in organismen aangestuurd door informatie uit bv. DNA. Water in deze vorm heeft zelfs een “geheugen”. Marc Henry gaat nog verder met zijn theorie en verklaart met de morfogenetische fase ook waarom homeopathische preparaten ondanks hun extreem hoge verdunning via het water toch werkzaam kunnen zijn.

Indrukwekkend
Hier haken veel toehoorders af, maar de theorie en de onderbouwing ervan is indrukwekkend. Natuurlijk ontstaat gelijk de vraag naar wetenschappelijk (waaronder de meesten verstaan: fysisch) bewijs. Eigenlijk wordt vooral indirect aangetoond dat water soms bijzondere eigenschappen heeft, door bijvoorbeeld de invloed op groei van gewassen.

Paul Doesburg (Chrystal Lab, Ottersum) gebruikt de koper-chloride bio-kristallisatie methode om de invloed van hele hoge verdunning (voorbij de Avogadro limiet) op ontkiemende tuinkers zichtbaar te maken. De texturen van de kristallisatie patronen worden dan geanalyseerd. Het effect van de zeer sterk verdunde werkzame stof wordt zo aantoonbaar. Door verhitting of de stralingsinvloed van een mobieltje wordt dit effect overigens weer teniet gedaan.

Christine Sutter (Institut für Strömungswissenschaften Herrischied) bestudeerde het effect van UV straling en zelfs van astronomische gebeurtenissen, met behulp van de “druppelbeeld methode” , ook hier waren effecten aantoonbaar.

Veel discussie
Het blijft een fascinerende materie, dat H2O. Over de gepresenteerde verschijnselen en ook over de methodes om de aanwezigheid van een vierde fase of andere bijzondere eigenschappen aan te tonen, bestaat nog veel discussie. Die discussie is na de indrukwekkende presentatie van Marc Henry zeker niet verstomd. De bijzondere eigenschappen van water blijven ons juist nog meer bezighouden.

Eilard Jacobs is blogger op H2O

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs, het redactioneel en door waterprofessionals geschreven artikelen. Deze bijdragen (UITGELICHT) zijn voor rekening van de auteurs.
H2O heeft voor Uitgelicht geen bemoeienis met de inhoud, behoudens de beoordeling of de bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.