secundair logo knw 1

WATERBLOG - Op een internationaal congres als op de AIWW komen de perspectieven vanuit verschillende landen bij elkaar. Zoiets verruimt je blik uitstekend. Tegelijkertijd zijn mijn verwachtingen toch weer niet zo hooggespannen. Eigenlijk denk ik dat er een discrepantie is tussen wat ik hoop te horen en wat ik verwacht te krijgen.

door Eilard Jacobs

Eilard JacobsEilard JacobsMijn hoop is dat we meer zicht krijgen op de grote watervraagstukken, die overal ter wereld spelen. En dan bedoel ik niet de wereldwijde gevolgen van de klimaatverandering, maar meer de lokale en regionale vraagstukken die daaruit voortkomen. Vooral in gebieden waar naast watervraagstukken ook belangrijke bevolkingsvraagstukken spelen is de uitdaging groot. 

Eigenlijk hoop ik zelfs een enkele keer een tipje van de sluier opgelicht te krijgen van het werkelijke (water)probleem. Dan zal waarschijnlijk blijken dat het water of de techniek niet zozeer het probleem is maar macht, zeggenschap en natuurlijk geld. Het mooiste is natuurlijk dat bij de watervraagstukken die naar voren komen ook hoopvolle oplossingen worden geboden.

Het échte probleem
Mijn verwachting sluit helaas niet aan bij mijn hoop. Ik verwacht prachtige presentaties van prachtige oplossingen, waarbij echter niet geheel duidelijk wordt hoe die bijdragen aan de oplossing van het échte probleem is.

Ik verwacht ook veel oplossingen die nog slechts op papier bestaan en waarvan je pas iets zinnigs kan zeggen als ze ook in de praktijk zijn toegepast. Gelukkig verwacht ik wel veel goede wil en bereidheid om samen aan de slag te gaan in gebieden waar het allemaal nog veel meer nodig is dan in ons eigen waterige landje.

Tenslotte hoop en verwacht ik wel een goed beeld te krijgen van de vooruitgang van kennis en kunde in de waterwereld.

 

Eilard Jacobs blogt op H2O

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):