secundair logo knw 1

WATERBLOG - Op een internationaal congres als op de AIWW komen de perspectieven vanuit verschillende landen bij elkaar. Zoiets verruimt je blik uitstekend. Tegelijkertijd zijn mijn verwachtingen toch weer niet zo hooggespannen. Eigenlijk denk ik dat er een discrepantie is tussen wat ik hoop te horen en wat ik verwacht te krijgen.

door Eilard Jacobs

Eilard JacobsEilard JacobsMijn hoop is dat we meer zicht krijgen op de grote watervraagstukken, die overal ter wereld spelen. En dan bedoel ik niet de wereldwijde gevolgen van de klimaatverandering, maar meer de lokale en regionale vraagstukken die daaruit voortkomen. Vooral in gebieden waar naast watervraagstukken ook belangrijke bevolkingsvraagstukken spelen is de uitdaging groot. 

Eigenlijk hoop ik zelfs een enkele keer een tipje van de sluier opgelicht te krijgen van het werkelijke (water)probleem. Dan zal waarschijnlijk blijken dat het water of de techniek niet zozeer het probleem is maar macht, zeggenschap en natuurlijk geld. Het mooiste is natuurlijk dat bij de watervraagstukken die naar voren komen ook hoopvolle oplossingen worden geboden.

Het échte probleem
Mijn verwachting sluit helaas niet aan bij mijn hoop. Ik verwacht prachtige presentaties van prachtige oplossingen, waarbij echter niet geheel duidelijk wordt hoe die bijdragen aan de oplossing van het échte probleem is.

Ik verwacht ook veel oplossingen die nog slechts op papier bestaan en waarvan je pas iets zinnigs kan zeggen als ze ook in de praktijk zijn toegepast. Gelukkig verwacht ik wel veel goede wil en bereidheid om samen aan de slag te gaan in gebieden waar het allemaal nog veel meer nodig is dan in ons eigen waterige landje.

Tenslotte hoop en verwacht ik wel een goed beeld te krijgen van de vooruitgang van kennis en kunde in de waterwereld.

 

Eilard Jacobs blogt op H2O

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs, het redactioneel en door waterprofessionals geschreven artikelen. Deze bijdragen (UITGELICHT) zijn voor rekening van de auteurs.
H2O heeft voor Uitgelicht geen bemoeienis met de inhoud, behoudens de beoordeling of de bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.