h2ologoprimair


knw uitgever h2o

Personalia


Vlaamse waterwetenschapper finalist Wetenschapstalent 2018

De Vlaamse waterwetenschapper Marjolein Vanoppen is een van de vijf finalisten van de verkiezing Wetenschapstalent 2018. Ze is genomineerd vanwege haar onderzoek naar een technologie om op energiezuinige en betaalbare manier zeewater te ontzouten en om te zetten in drinkwater. 

De verkiezing is een initiatief van het blad New Scientist. De top vijf komt voort uit meer dan vijftig kandidaten die zijn aangedragen door Nederlandse en Vlaamse universiteiten en kennisinstellingen. De aangedragen kandidaten werden beoordeeld door een jury en door het publiek tijdens een stemronde. Juryoordeel en publieke stemming telden even zwaar.

Uiteindelijk bleven er vijf finalisten over, vier Vlamingen en een Nederlander, te weten Tim Baarslag (Centrum Wiskunde & Informatica Amsterdam), Hannelore Bové (Universiteit Hasselt), Michiel Dusselier (Katholieke Universiteit Leuven), Damya Laoui (Vrije Universiteit Brussel) en Marjolein Vernoppen (Universiteit Gent). De winnaar wordt 31 mei bekend gemaakt.

Elektronische membraantechnologie
Vanoppen is gespecialiseerd in elektronische membraantechnologie. Ze is houder van de leerstoel Industriele en Circulaire Watertechnologie aan de Universiteit Gent. Als doctoraal onderzoeker richtte ze zich op een technologie om op energiezuinige manier zeewater te ontzouten en om te zetten in drinkwater. Deze technologie wordt verder ontwikkeld met het doel deze op de markt te brengen.

Omzetten van zeewater naar drinkwater is een oplossing om drinkwater toegankelijker te maken. Zeewaterontzouting kost echter veel energie. Om een nieuwe, energiezuiniger proces te ontwikkelen gebruikte Vanoppen bestaande technieken die ze met elkaar combineerde.

Ze licht toe: “Dankzij een innovatieve combinatie van bestaande technologieën kan zeewaterontzouting veel energiezuiniger en in theorie zelfs energieneutraal gebeuren. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van twee membraantechnologieën: een klassiek zeewaterontzouting (omgekeerde osmose) voorafgegaan door een technologie die energie kan opwekken uit zeewater (omgekeerde elektrodialyse). Dit betekent dat zeewaterontzouting beschikbaar kan worden in landen die geen toegang hebben tot grote hoeveelheden energie, zoals ontwikkelingslanden, en dat ook klassieke zeewaterontzouting binnenkort veel energiezuiniger kan.”

Vanoppen droomt ervan met haar onderzoek de hele wereld te voorzien van schoon drinkwater. “Maar ik hoop toch ook dat ik via mijn onderzoek een groter bewustzijn kan creëren en mensen kan aanzetten om na te denken over het water dat ze gebruiken waar het vandaan komt, zodat ze het niet meer zo vanzelfsprekend vinden dat drinkbaar water gewoon uit hun kraan stroomt.”​

 

Meer informatie: New Scientist presenteert finalisten wetenschapstalent 2018

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het