h2ologoprimair


knw uitgever h2o

Personalia


Award voor Kitty Nijmeijer

Hoogleraar membraantechnologie Kitty Nijmeijer krijgt op 21 maart de Academic Society Award uitgereikt. Ze krijgt de prijs vanwege het grote belang van haar onderzoek en de aansprekende wijze waarop zij de verbinding weet te leggen tussen wetenschap en maatschappij, zo laat het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) weten dat de prijs uitreikt op de Dag van de Ingenieur.

Nijmeijer, verbonden aan de Technische Universiteit in Eindhoven, doet onderzoek naar membranen. In 2014 werd haar onderzoek in de praktijk gebracht op de Afsluitdijk in de eerste blauwe energiecentrale ter wereld. In deze centrale Blue Energy wordt het mengen van rivier- en zeewater gebruikt om duurzame energie op te wekken.

In zout water bevinden zich meer geladen deeltjes (zout-ionen), dan in zoet water. Wanneer tussen beide een membraan wordt geplaatst, vindt ionentransport plaats, dat omgezet wordt in elektriciteit. Membranen kunnen ook gebruikt worden voor het verwijderen van medicijnresten uit water, het terugwinnen van waardevolle stoffen zodat deze opnieuw gebruikt kunnen worden en voor het maken van bioplastics of biobrandstof.

KIVI-directeur Micaela dos Ramos: “Het onderzoek van Prof. dr. ir. Kitty Nijmeijer brengt belangrijke innovaties teweeg op het grensvlak van duurzame energie, water, materialen en grondstoffen. Nijmeijer wordt door KIVI onderscheiden vanwege de hoge kwaliteit en maatschappelijke betekenis van haar onderzoek en de wijze waarop zij zich via diverse gremia onvermoeibaar inzet om kennis en bewustwording voor deze thema’s te genereren en het debat te stimuleren."

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het