secundair logo knw 1

Voor beleggers wordt water een steeds belangrijker onderwerp. Actiam heeft nu als eerste vermogensbeheerder ter wereld zijn watervoetafdruk inzichtelijk gemaakt. Er is een ambitieus doel: een waterneutrale beleggingsportefeuille in 2030.

Actiam, onderdeel van het concern Vivat, afficheert zichzelf als dé verantwoorde fonds- en vermogensbeheerder. Het fonds beheert een vermogen van 55,9 miljard euro (bedrag eind juni 2016). Actiam wil met een verantwoord beleggingsbeleid bijdragen aan een leefbare wereld, zegt Kristel Verhoef. “We hebben drie thema’s: klimaat, land en water.”

Verhoef is als ‘active ownership specialist’ verantwoordelijk voor de waterstrategie. “In ons beleggingsbeleid kijken we aan de ene kant naar de risico’s die bedrijven lopen in verband met de watersituatie in een bepaald gebied. Want dat kan invloed hebben op het rendement van onze investeringen. Aan de andere kant kijken we of bedrijven zich verantwoord gedragen. Zetten zij zich bijvoorbeeld in om water zuinig of nogmaals te gebruiken en hebben ze een strategie om vervuiling door afvalwater te voorkomen?”

Vandaag - op Wereld Waterdag - heeft Actiam de eerste meting van zijn watervoetafdruk inzichtelijk gemaakt. Hierbij is nu nog gekeken naar de bedrijven uit één specifiek fonds. Dit wordt in de komende maanden uitgebreid naar alle bedrijven waarin Actiam investeert, vertelt Verhoef. “Dat zijn er voor Actiam duizenden. De berekening is gecompliceerd, maar het komt erop neer dat we per bedrijf kijken naar de grootte en de operaties in waterschaarse gebieden. Ook houden we rekening met hoeveel bedrijfswaarde we bezitten. De optelsom voor alle bedrijven levert onze watervoetafdruk op. Die is nu 1.181 kubieke meter. Dit staat gelijk aan het 94 dagen laten lopen van een douche. In de komende jaren zal ook waterkwaliteit onderdeel van onze watervoetafdruk worden.”

Met het huidige getal doet Actiam het volgens Verhoef al aardig. “Vergeleken met een internationale benchmark ligt onze afdruk zo’n 2,5 keer lager.” De vermogensbeheerder streeft echter naar meer. Verhoef licht toe: “We willen toe naar nul in 2030, dus een waterneutrale beleggingsportefeuille. Hiermee kunnen we onze bijdrage leveren aan een duurzaam waterbeheer en toegang tot veilig water en sanitaire voorzieningen voor iedereen. Dat is een van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.”

Actiam wil dit doel bereiken door bedrijven aan te zetten tot verantwoord watergebruik. Dat gebeurt via drie wegen, zegt Verhoef. “Wij kijken bij de beoordeling van bedrijven waarin we beleggen, naar hoeveel water ze gebruiken en of zij zich in gebieden met waterschaarste bevinden. Ook bekijken we of ze een goed beleid voeren. Daarnaast oefenen we invloed uit door voor een goed beleid te stemmen op aandeelhoudersvergaderingen en door gesprekken te houden. Voor het thema water spreken we op het ogenblik met zo’n dertig bedrijven die veel invloed hebben of grote risico’s lopen. Onder meer met Heineken dat op dit gebied echt een voorloper is. Maar bij de meeste bedrijven is er nog veel werk aan de winkel.”

Zover als Actiam is het gros van de vermogensbeheerders nog niet. Maar water wordt wel een steeds belangrijker onderwerp in de beleggingswereld, stelt Verhoef. “Na klimaat is water het volgende onderwerp waarop iedereen zich stort. Vooral vanwege de steeds grotere financiële risico’s. De zeshonderd deelnemende bedrijven aan het wereldwijde ‘carbon disclosure project’ hebben gerapporteerd dat waterproblemen hen vorig jaar 14 miljard euro extra hebben gekost. Dit is voor ons echter niet het enige dat telt. We zien water als een mensenrecht.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John