secundair logo knw 1

De omstreden precariobelasting voor ondergrondse leidingen wordt na een overgangsperiode van vijf jaar afgeschaft. Dat heeft de Tweede Kamer besloten.

De precariobelasting wordt door een deel van de gemeenten opgelegd aan drinkwaterbedrijven en energienetbeheerders. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kwam vorig jaar met een wetsvoorstel om deze belasting af te schaffen. Een belangrijke reden is dat energienetbeheerders verplicht zijn om de belasting door te berekenen aan al hun klanten. Die wonen echter vaak in een andere gemeente dan de gemeente die heft.

Plasterk wilde gemeenten tien jaar de tijd geven om de inkomstenderving op te vangen. De VVD en PvdA vonden dat te lang en dienden een amendement in om de termijn te halveren. Dat werd gisteren door de Tweede Kamer aangenomen met een zeer grote meerderheid. Als ook de Eerste Kamer akkoord gaat, mogen gemeenten nog tot uiterlijk 1 januari 2022 precariobelasting voor ondergrondse leidingen heffen.

De afschaffing van de precariobelasting en de beperking van de overgangstermijn vallen in goede aarde bij de drinkwaterbedrijven en energienetbeheerders. Zij spreken over een ondoorzichtige en ongewenste belasting. Volgens Vewin, Vereniging van waterbedrijven in Nederland, betalen bewoners in sommige gemeenten zelfs jaarlijks 65 euro meer voor precario bovenop de drinkwaterrekening van gemiddeld 180 euro. De verkorting van de overgangsperiode naar vijf jaar bespaart consumenten ruim 1,5 miljard euro aan kosten voor drinkwater en energie, aldus Vewin.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.