secundair logo knw 1

Foto: Deltares

Een nieuwe app van Deltares maakt het mogelijk eenvoudig zelf nitraatmetingen te doen en te delen.

De Nitraat App van Deltares is afgelopen week gepresenteerd op een congres in San Fransisco. Met de app kunnen boeren en waterkwaliteitbeheerders meten wat het nitraatgehalte in water is. Hoge nitraatgehaltes komen met name in landbouwgebieden voor, door het gebruik van mest. Drinkwater met een te hoog nitraatgehalte is schadelijk voor de volksgezondheid. “In Nederland wordt het drinkwater in diverse stadia onderzocht. Als het nitraatgehalte te hoog is, kan het niet worden gebruikt. Daarom zijn waterbedrijven en waterschappen positief over de preventieve mogelijkheden die de app biedt”, vertelt Astrid van Bragt, communicatieadviseur van Deltares.

De app kan worden gebruikt in combinatie met teststrips – via internet te koop – die in het water worden gehouden. De app scant en interpreteert de strips en laat meteen het meetresultaat zien. Boer Johan Koskamp uit de Achterhoek is een van de eersten die met de app werkt. “Op zeven plekken, verdeeld over verschillende percelen, is een peilbuis geplaatst, zodat ik het grondwater eenvoudig kan bemonsteren.” De resultaten daarvan zijn hem echter tegengevallen: “Ik had verwacht dat de concentraties lager zouden zijn. Daar heb ik nog geen verklaring voor.”

Nitraat komt in het oppervlaktewater terecht als een mestproduct van het land afspoelt. Dat is ongunstig voor de waterkwaliteit, maar ook voor het gewas dat de meststof op die manier ‘misloopt’. “De app is vooral bedoeld voor de bewustwording”, zegt Van Bragt. “Waterkwaliteitbeheerders zijn voor een betere beheersing van het nitraatgehalte vooral afhankelijk van de medewerking van boeren.”

Deltares werkt samen met het RIVM aan uitbreiding van de app voor andere stoffen als ammonium, fosfaat en sulfaat, waarvoor al teststrips verkrijgbaar zijn.

De Nitraat App heeft een eigen wiki-pagina.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.