secundair logo knw 1

Foto Jan Willem Houweling

De Nederlandse watertechnologie laat veel exportkansen liggen als gevolg van teveel versnippering, onvoldoende marktfocus en gebrek aan ondernemerschap. Die harde boodschap liet Erwin Dirkse (voorzitter van brancheorganisatie ENVAQUA) vrijdag horen tijdens het Najaarscongres van KNW.

Erwin Dirkse, zelf eigenaar van DMT Environmental Technology, constateerde dat Nederland aan de wieg heeft gestaan van een groot aantal innovaties op het gebied van watertechnologie, variërend van de anaerobe waterzuivering tot Nereda en de inzet van Anamox. Toch blijft de exportwaarde van de Nederlandse watertechnogie (30 procent van de omzet) sterk achter bij die van waterbouw en maritiem, twee andere disciplines uit de Topsector Water. Zij halen 50 procent van hun omzet uit export.

“Technologische hoogstandjes worden onvoldoende geëxploiteerd omdat markftfocus ontbreekt”, aldus Dirkse. De ENVAQUA-voorzitter pleitte onder meer voor het tegengaan van versnippering, minder focus op landen en meer op het identificeren van kansen in het buitenland. De publieke sector en grote bedrijven moeten als kruiwagen dienen om ook het Nederlandse midden- en kleinbedrijf in het buitenland beter op de kaart te kunnen zetten.

Erwin Dirkse sprak vrijdagmiddag tijdens een van de parallelsessies van 'Binnenlopen in het buitenland', het Najaarscongres van KNW in Amsterdam.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.