secundair logo knw 1

Het kabinet heeft Blue Energy, het opwekken van elektriciteit uit het verschil tussen zoet en zout water, benoemd tot nieuwe Nationaal Icoon. De benoeming werd dinsdagavond bekendgemaakt door minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Tijdens een uitzending van het tv-programma De Wereld Draait Door werden de namen van in totaal drie nieuwe Nationale Iconen bekendgemaakt. Naast Blue Energy van het Nederlandse bedrijf Redstack, waren dat ook Growboxx (beplanting in droge gebieden) en Lighthouse (medische isotopen). Volgens minister Kamp biedt het drietal “Nederlandse oplossingen voor wereldwijde uitdagingen”.

Het bedrijf achter Blue Energy, Redstack heeft een innovatieve technologie ontwikkeld waarmee energie via omgekeerde elektrodialyse opgewekt kan worden. Het concept wordt al toegepast op de Afsluitdijk waar gebruik wordt gemaakt van zoet water uit het IJsselmeer en zout water uit de Waddenzee. De technologie heeft niet alleen exportpotentie, het past volgens het Nederlandse kabinet ook volledig in de transitie naar een duurzame elektriciteitsproductie zonder CO2-uitstoot. De leveringszekerheid van de energie is hoog. Water stroomt altijd: ook als het niet waait of de zon niet schijnt.

Redstack-directeur Rick Siebers nam tijdens de uitzending de bokaal in ontvangst die hoort bij de benoeming tot Nationaal Icoon. Volgens Siebers kan Blue Energy overal waar zoet en minder zoet water met elkaar in contact komen en heeft Blue Energy de potentie om wereldwijd 10 tot 20 procent van de totale elektriciteitsproductie over te nemen. In zijn dankwoord eerde Siebers ook Pieter Hack, die Redstack ruim tien jaar geleden voor eigen risico oprichtte. De technologie voor Blue Energy is ontwikkeld bij Wetsus; Redstack was een van de eerste spin off bedrijven van het kennisinstituut in Leeuwarden.

De Growboxx van Pieter Hoff (ook bekroond als nationaal Icoon) biedt één oplossing voor twee problemen: te weinig water voor landbouw en gebrek aan voldoende voedsel door verdwijnende beplanting in droge gebieden. Met het integrale concept wordt de wateropname van de bodem verbeterd en wordt een kartonnen box geplaatst waarin een boom en groenten komen te staan. De box wordt lokaal gemaakt en heeft een waterdichte coating zonder de bodem te vervuilen. Ook verzorgt Groasis educatieve programma’s via internet. Met deze innovatie kunnen droge gebieden worden beplant met meer dan negentig procent minder waterverbruik, terwijl meer dan negentig procent van de beplanting weet te overleven. De techniek is zo goedkoop dat de planter deze kan betalen met de opbrengst van de groenten. In Mexico worden tot en met 2017 alleen al vijf miljoen Growboxxen geplant.

Nationale Iconen kwamen voort uit ruim zestig inzendingen, die door een jury onder leiding van oud-minister en voormalig Akzo-topman Hans Wijers waren teruggebracht tot tien finalisten. Hieruit werden er uiteindelijk weer drie gekozen.

De drie nieuwe Nationale Iconen (in 2014 waren er ook al vier gekozen) worden ondersteund door het kabinet. Zo krijgen de innovaties elk een minister of staatssecretaris als eigen ambassadeur. Dit biedt toegang tot een netwerk in binnen- en buitenland, helpt bij het vinden van financiering en nieuwe partners en geeft ondersteuning vanuit de overheid.

Meer informatie over de Nationale Iconen is te vinden op deze website.

De uitreiking tijdens de tv-uitzending is terug te zien op de website van De Wereld Draait Door.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.